login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrabušice: Suchá Belá

@ :: SpisskaNovaVes - Okolie ::     Jul 14 2013, 18:14 (UTC+0)

.


.


.


.


.


Slovenský raj, Hrabušice, okres Spišská Nová Ves: Najviac navštevovanou dolinou Národného parku Slovenský raj je Suchá Belá. Je to dané jednak polohou, pretože ústí v turistickom centre Podlesok, ale mnohí ju tiež považujú za najkrajšiu. V čase vrcholu turistickej sezóny však treba počítať s tým, že to pokojná prechádzka s rozjímaním určite nebude a na rebríky pri vodopádoch sa čaká niekedy aj v dosť dlhých radoch.

Dolina

Rovnako ako všetky doliny Slovenského raja, kde sú rebríky, je aj Suchá Belá prechodná jednosmerne, proti prúdu potoka. Vstup do nej sa nachádza pri rekreačnom centre Podlesok. Suchá Belá je značená zelenou turistickou značkou.

Návštevník musí počas 3,8 kilometrovej trasy prekonať výškový rozdiel 409 metrov. Ústie doliny sa nachádza v nadmorskej výške 550 metrov a jej záver vo výške 959 metrov. Značná časť trasy vedie po stupačkách a rebríkoch.

Počas stúpania turista prechádza cez štyri vodopády. Prvým je viacstupňový vodopád s názvom Misové vodopády a výškou 29,5 metra. Druhým je Okienkový vodopád s výškou 12,5 metra. Nasledujú Bočný vodopád s výškou 8 metrov a Korytový vodopád s výškou 8,5 metra.

Značkovanie je na dobrej úrovni. Stačí sa držať proti toku potoka a nemôžete zablúdiť. Je potrebné počítať s väčším počtom drevených rebríkov, ktoré vedú ako mosty nad niektorými časťami bystriny. Po daždi bývajú klzké, čo môže prechod výrazne spomaliť.

Prechod dolinou podľa označenia trvá 2 hodiny. V čase vrcholnej turistickej sezóny, keď to v doline vyzerá ako na promenáde, je tento čas podhodnotený a môžete si k nemu prirátať minimálne pol hodiny.

Prvé známe objavovanie doliny Suchá Belá bolo zaznamenané v júni 1990. Expedíciu viedol profesor Martin Róth. Prešli však len po časť, kde sa nachádzajú Misové vodopády. Už v roku 1908 k nim viedla turistická značka. Výstup celou dolinou nahor sa podaril až v roku 1910, skupinu viedol Alexander Mervay. Dolina bola sprístupnená prostredníctvom rebríkov už v roku 1957.

Prístupnosť doliny

Vzhľadom na jednosmernosť prechodu je jediným možným vstupom ústie od turistického centra Podlesok. To sa nachádza necelé dva kilometre od obce Hrabušice.


Spracoval: Slavomír Szabó

















***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.