login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Klin nad Bodrogom: Najnižší bod na Slovensku

@ :: Trebišov - okolie ::     Aug 14 2013, 11:19 (UTC+0)

.


.


Klin nad Bodgorom, okres Trebišov: I keď ide skôr o štatistické rarity, krajné hodnoty výšky či svetových strán často patria medzi body záujmu, ktoré chcú turisti navštíviť a vyfotiť sa na ich mieste.

Najsevernejším bodom Slovenska je Babia hora pri obci Oravská Polhora. Najjužnejší bod tvorí obec Patince známa termálnym kúpaliskom. Najvýchodnejšie leží obec Nová Sedlica a najzápadnejšie Záhorská Ves.

Istý je i najvyšší bod Slovenska, ktorý tvorí Gerlachovský štít. Má 2 654,4 metra nadmorskej výšky.

Polemicky môžeme vnímať najnižší bod na Slovensku, i keď je jasné, že sa nachádza v Košickom samosprávnom kraji. Väčšina učebníc uvádza, že je pri obci Klin nad Bodrogom pri starom koryte rieky Bodrog. Jeho nadmorská výška je 94,3 metra. Ešte donedávna bol neďaleko obce blízko lokality Kováčske lúky osadený kamenný ståpik so štátnym znakom a udaním tohto bodu. Nastala však zmena a ståpik (pravdepodobne pre ľahšiu dostupnosť turistami) presťahovali na úplne iný bod na okraj obce k zrúcanine gotického kostola. Dnes je prístupnejší, dokonca sa dá iba pár metrov od neho zaparkovať autom. Avšak keď sa k nemu postavíte a pozriete cez staré rameno Bodrogu, vidíte, že protiľahlý breh sa nachádza ešte nižšie. Správne vyznačenie začnete vnímať oprávnene pochybovačne. Aj v minulosti sa tento ståpik nachádzal práve na protiľahlom brehu.

Niektoré zdroje uvádzajú, že nižšie než bod pri Kline nad Bodrogom je miesto pri Strede nad Bodrogom. V roku 1986 tam dokonca osadili prírodný obelisk - mohutný jedenásť tonový balvan bez nápisu. Nachádza sa neďaleko miestneho reštauračného zariadenia, ktoré sa honosí prívlastkom "najnižšia položená krčma na Slovensku". Uložený balvan sa údajne nachádza v nadmorskej výške 94 metrov. Odporcovia tohto tvrdenia vravia, že ide len o propagačný ťah, aby sa blízke pohostinstvo zviditeľnilo. Je len málo materiálov, ktoré by toto miesto nejakou formou potvrdzovali ako oprávnené.

V jednom i v druhom prípade hovoríme o najnižšom bode pevniny (nie napr. riečneho dna). Viaceré publikácie však hľadajú najnižší bod na hladine vody. V tomto prípade je to rieka Bodgrod v oblasti Stredy nad Bodrogom, kde prechádza cez hranice do Maďarska. Uvádzaná nadmorská výška je 94 metrov. To však závisí od aktuálneho stavu vodnej hladiny.

Pokiaľ však prídete do Klinu nad Bodrogom, návšteva daného miesta je zaujímavá už aj pre možnosť prezrieť si opravované ruiny gotického kostola z 13. storočia. Tiež kvôli prechádzke po brehu niekdajšieho koryta Bodrogu. Je naplnené vodou a zarastené leknami, ktoré najmä v čase kvitnutia vytvárajú jedinečnú atmosféru. Len pár desiatok metrov od kostola je i piesočná pláž na brehu rieky.

GPS: N 48° 384503 / E 021°721478



Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.