login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košice: Botanická záhrada UPJŠ

@ :: Okolie ::     Oct 03 2013, 17:57 (UTC+0)

.


.


.


.


.


.


.







Košice: Medzi celoročne vyhľadávané miesta pre oddych patrí Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Obľúbená je nielen kvôli oázam ticha v rozľahlom parku s raritnou flórou a skleníkom s tropickými a subtropickými rastlinami. Pre poradenské a nákupné možnosti ju vyhľadávajú aj ľudia so záujmom o domáce pestovanie rastlín z celého sveta. Početné výstavy zahàňajúce živé exotické motýle, bonsaje, raritné sukulenty a iné zaujímavosti z tohto miesta vytvárajú špecifickú zónu pre relax i voľnočasové aktivity.

História

Prvá botanická záhrada v tomto meste vznikla v priestoroch súčasného areálu Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach na Komenského ulici. Stalo sa tak v máji v roku 1950 na základe rozhodnutia Povereníctva školstva. Slúžila ako Botanický ústav Vysokej školy poľnohospodárskeho a lesníckeho inžinierstva. Priestory o rozlohe iba tri hektáre sa ukázali ako nevyhovujúce a po niekoľkých rokoch bola presťahovaná na územie nazývané „Pod Rosaliou“, kde sídli dodnes. Veľkolepý plán, ktorý sa začal realizovať na ploche 43 hektárov, zahàňal nielen priestory na vedecké účely, ale aj vybudovanie rozľahlého expozičného skleníka. Ten otvorili v roku 1958 a v danom čase patril medzi najväčšie v Európe. Od roku 1959 bola užívaná novou školou - terajšou Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Popri výchovno-pedagogickej činnosti plnila vedecké úlohy výskumu liečivých rastlín pre rozvoj farmaceutiky. Svoje skleníky rozšírila o expozície tropickej a subtropickej vegetácie a v okolitých priestoroch sa dobudoval lesopark. V súčasnosti patrí Botanická záhrada v Košiciach medzi expozičné oddychové zóny mesta a zároveň plní ďalšie pestovateľské a výskumné úlohy v rámci početných medzinárodných vedeckých projektov.

Súčasnosť

Botanická záhrada prezentuje vo vonkajšej časti na ploche 30 hektárov vyše 5 000 druhov rastlín (v lete). V blízkosti expozičných skleníkov sa pre návštevníkov nachádza náučná ekologická plocha, ktorá je obľúbená najmä v čase kvitnutia letničiek. Nechýbajú ani bazény s vodnými a močiarnymi rastlinami a expozícia skalničiek.

V parkovej zóne sa nachádza vysoký počet raritných drevín a malá zoo, ktorá je zameraná najmä na najmladších. Jej obyvateľmi sú prevažne známe domáce zvieratá, s ktorými mestské deti neprichádzajú inak do kontaktu. Nájdete tu aj voliéry s papagájmi. Pre zoologickú úplnosť - vo vstupných priestoroch sa nachádzajú rozmerné akvária a akvarijné ryby žijú aj vo viacerých bazénoch, najmä v skleníkoch.

V expozičných skleníkoch sa nachádzajú celoročne zaujímavé exotické rastliny, ktoré vďaka starostlivému druhovému výberu a mnohoročnému pestovaniu na spoločnej ploche vytvorili kompaktný tropický mikro-ekosystém.

Na svoje si prídu aj milovníci kaktusov a sukulentov, ktorým je venovaný samostatný rozľahlý skleník.

Medzi aktivity smerujúce k verejnosti patrí aj veľký počet tematických podujatí, z ktorých je najvyhľadávanejšia výstava živých exotických motýľov. Mnohé podujatia sú spojené nielen s pestovateľským poradenstvom, ale aj predajom rôznych rastlín. Pri vstupe do areálu sa nachádza aj celoročne otvorená predajňa, kde možno zakúpiť aj rozličné raritné druhy.

Kontakt

Pre aktuálne informácie ohľadom výšky vstupného a otváracích hodín odporúčame navštíviť domovské stránky Botanickej záhrady v Košiciach www.upjs.sk/pracoviska/botanicka-zahrada/

Adresa:
Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Mánesova 23
043 52 Košice

Tel./fax: 055 633 73 53
E-mail: botgard@upjs.sk

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.