login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Historický drevený most

@ :: Gelnica - okolie ::     Oct 05 2013, 19:23 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Jeden z posledných historických krytých drevených mostov na Slovensku sa nachádza v Kluknave na ceste medzi obcou a Štefanskou Hutou. Pochádza z roku 1832 a dodnes tvorí majestátnu ukážku majstrovskej práce dolnospišských stavbárov.

História pamiatky

Most tvoril spojnicu cez rieku Hornád na ceste spájajúcej hutu s dedinou. V danom čase patrila huta spišskej vetve grófskeho rodu Čákiovcov (Csáky). Ako zákazku prijala jeho výstavbu spoločnosť Waldburgergesellchafat, v ktorej mal pravdepodobne podiel, iný známy šľachtický rod, ktorý sa preslávil banskou, hutníckou a stavebnou činnosťou. V roku 1847 totiž k miestnemu hutnému kombinátu pristavala železiareň spoločnosť Obrungarische Waldburgerschaf, ktorej predsedal Juraj Andráši (Andássy).

Most slúžil na prepravu materiálu do huty. Postavený je zo smrekovcového a smrekového dreva. S tým veľký problém nemali jednak pre bohatstvo okolitých lesov, ale tiež z toho dôvodu, že súčasťou huty bola i píla. O kvalite ich práce svedčí skutočnosť, že most sa dočkal svojej prvej generálky až o sto rokov. V roku 1932 však opravili len strechu a bočnice, nosná plocha na prevoz tovaru bola stále v dostatočnom stave.

Takmer o ďalších päťdesiat rokov, konkrétne v roku 1981, bol most za pomoci vojenskej ženijnej jednotky rozobraný, prešiel rekonštrukciou a spätne zložený a vrátený na miesto. Posledné rekonštrukčné práce sa tu vykonali v rokoch 2003 a 2004, pričom najviac úprav vyžadovala šindľová strecha.

História pamiatky

Most je stále funkčný, dlhý 32 metrov, široký 3,48 metra a vysoký 4,5 metra. Pretože už patrí medzi technické pamiatky a je vyrobený z dreva, v súčasnosti platí zákaz prechodu autom. Je však v dobrom technickom stave.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.