login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slovenský kras: Rožňavská kotlina

@ :: Roznava - Okolie ::     Jan 02 2014, 15:12 (UTC+0)

.


.


Výh¾ady na Rožòavskú kotlinu z Dievèenskej skaly

Rožňavská kotlina vďaka stretu s Národným parkom Slovenský kras, Volovskými vrchmi a blízkosti Stolických vrchov je priam ideálnym miestom na štartovný bod za krásami prírodnej turistiky. Pamiatková rezervácia s unikátnymi historickými budovami v centre Rožňavy, ale aj blízkosť kaštieľa Betliar či iných architektonických pamiatok činí toto miesto zaujímavé aj z hľadiska kultúrneho turizmu.

Vyčlenenie územia


Rožňavská kotlina má nepravidelný pretiahnutý tvar s západno-východom smere pozdåž geologického rožňavského zlomu. Jej hranice sú charakteristické vystúpajúcimi zlomovými stráňami. Zo severnej strany ide najmä o svahy Slovenského rudohoria - časť Volovské vrchy, z južnej strany je to Silická planina Slovenského krasu a zo západnej strany najmä Plešivecká planina. Z východnej strany tvorí hranicu horské sedlo Soroška, ktoré spája Silickú planinu a planinu Horný vrch. Na západnej strane kotlina nie je celkom uzatvorená, otvára sa južne pod Plešiveckou planinou pozdåž rieky Slaná.

Jediným a zároveň okresným mesto je tu Rožňava s približne 19 tisíc obyvateľmi.

Cestami I. triedy tu sú E58, ktorá Slovenskom prechádza od ukrajinskej hranice - Vyšné Nemecké cez Michalovce, Košice, Rožňavu až do Bratislavy a cesta č. 67, ktorá prechádza z Rožňavy do okresu Poprad.

Obce na území Rožňavskej kotliny: Bôrka, Lúčka, Kováčová, Drnava, Lipovník, Krásnohorská Dlhá Lúka, Jovice, Krásnohorské Podhradie, Brzotín, Kružná, Rudná, Rakovnica, Rožňavské bystré, Honce, Slavec, Vidová, Čučma, Plešivec, Gemerská Hôrka, Betliar, Gemerská Poloma a Henckovce.

Zatiaľ čo oblasť charakteristická vápencovým podložím Slovenského krasu je známa svojimi jaskyňami a inými krasovými útvarmi, oblasť Slovenského rudohoria bola v dávnej i ešte v nedávnej histórii známa svojimi baníckymi aktivitami. ažila sa tu najmú železná ruda, meď a striebro.

Turistický potenciál

Z hľadiska kultúrneho turizmu je vyhľadávaná pamiatková zóna mesta Rožňava s katedrálou Nanebovzatia Panny Márie, kostolom sv. Anny, kostolom sv. Františka Xaverského a vyhliadkovou renesančnou vežou. Dejiny kotliny približuje Banícke múzeum.

Z blízkych klenotov je to najmä hrad Krásna hôrka a kaštieľ Betliar.

Prírodný turizmus v Rožňavskej kotline ponúka návštevu unikátnej Gombaseckej jaskyne, ktorá je charakteristická jemnými dutými vápencovými brčkami s dåžkou až štyri metre.

Impozantná je aj jaskyňa Silická ľadnica v Slovenskom krase.

V neposlednom rade je to veľký počet turistických chodníkov, ktoré prechádzajú takmer všetkými zaujímavými časťami okolitej prírody. Medzi nezabudnuteľné zážitky patria výhľady z vrchu Volovec (1293 m.n.m.), kam vedú značkované cesty z Betliara aj Čučmy a Dievčenská skala (660 m.n.m.) v severnej časti Silickej planiny.


Spracoval: Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.