login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silická Jablonica: Ženské kroje

@ :: Historické foto ::     Jan 08 2014, 16:03 (UTC+0)

Silická Jablonica, okres Rožňava: Táto historická fotografia pochádza z tridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej mladé dievča v typickom kroji obce. Kroje si šila takmer každá rodina sama. Základom bola doma utkaná látka z konope, ktoré tu pestovali všetci. I keď technika spracovania rastlín, výroby nití a plátna bola vždy rovnaká, plátno bolo jemné alebo hrubé. To záviselo od konope, ktoré sa zbieralo dva razy ročne. Asi polovicu jeho úrody zozbierali vždy v lete v čase kvitnutia. Druhú polovicu zozbierali až s príchodom jesene, kedy konope odkvitlo a malo semená. Tie sa vytriasali a ukladali na budúcoročný výsev.

Z letného zberu boli nite i látka jemnejšie a využili sa najmä na šitie ženských blúzok a mužských košieľ. Z jesenného zberu boli nite i látky hrubšie a využívali sa najmä na šitie sukní alebo pracovných mužských nohavíc. Plátno z jesenného zberu bolo síce menej pohodlné, ale zato pevnejšie a nohavice vydržali aj po celý život.

V Silickej Jablonici sa ľan nepestoval. Ten vyžaduje chladnejšie podnebie.

Mladé dievčatá nosili biele blúzky s krátkymi rukávmi, na ktorých boli „pufy“, aby ramená vyzerali väčšie. Krátky rukáv bol k ramenu prichytený a ozdobený stuhou s mašličkou. Sukne mali biele alebo aspoň svetlé a vrchnú sukňu s dvoma ozdobnými pásmi v spodnej časti prekrývala rovnako zdobená zástera. Na blúzke sa nosila červená vesta s vyšitými linkovými ornamentmi. Niekedy neboli vyšité, ale na blúzku takto našili ozdobené stuhy. Lesklé látky na vestu si nevyrábali sami, ale kupovali ich alebo od podomových obchodníkov, alebo na trhoch v Rožňave či v Turni nad Bodvou.

Vydaté ženy už nenosili biele sukne, ale tmavé a často plisované. Rovnako tmavá bola aj ich zástera a na hlave museli mať vždy šatku alebo čepiec. Ženy po štyridsiatke chodievali už takmer vždy a všade len v čiernom.


Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok miestnych obyvateľov obce Silická Jablonica.





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 7334