login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Veľká Lodina: Rozlomity

@ :: Okolie ::     Mar 11 2014, 14:52 (UTC+0)

Skala na lúke nad železniènou stanicou - od nej zaèína lesných chodník


Skaly v lese pri chodníku nad stromy nepreènievajú. Od skál postupujete kolmo do svahu nahor až na hrebeò.


Osamotené skaly na hrebeni


Prvá z vyhliadok


Na hrebeni


Vyhliadka na hrebeni


Na hrebeni


Znaèka na hrebeni


Na hrebeni


Rozlomity - prvé ve¾ké skaly


Skalné vežièky


Skalné veže


Najvýraznejšia z veží


Na boènom hrebeni


Výh¾ad do doliny


Skalné ruže


Poh¾ad z Rozlomitov


Údolie poh¾adom zhora


Medzi skalnými vežami


*




*


Veľká Lodina, okres Košice-okolie: Na bočnom hrebeni pohoria Čierna hora, z južnej strany od údolia rieky Hornád nad obcou Veľká Lodina sa nachádza komplex skál a skalných veží, ktoré pri troške fantázie môžeme nazvať aj malým skalným mestom. Je to miesto, kam nevedie žiadna turistická značka a výstup naň nie je jednoduchý. Musíte počítať na približne 4 km dlhom výstupe s výškovým prevýšením 551 metrov. Zo samotných kamenných vežičiek možno najmä v lete vidieť len ich vrcholy, ktoré sa čnejú nad stromy. V čase, keď na stromoch nie sú listy, býva ich hľadanie jednoduchšie. Krása skalných veží, z ktorých niektoré majú výšku až štyridsať metrov, však stojí za námahu stúpať priamo k nim a zároveň si vychutnať pohľady so širokého okolia.

Rozlomity

Rozlomity sa nachádzajú v pohorí Čierna hora, ktoré patrí do Slovenského rudohoria. Pohorie sa rozprestiera sa severne od Richnavy, kde sa severe susedí s Braniskom a hranicu medzi oboma pohoriami určuje potok Zlatník. Južným cípom končí pri Kavečanoch v Košiciach. Po Ružínsku priehradu sa chrbát tiahne severne nad Hornádom, kde ho rozdeľuje rieka a ďalej pokračuje na juh až po Košice, kde končí stretom s Košickou kotlinou.

Zároveň je súčasťou Ružínskeho krasu, čo je jedno z najmenších krasových území Slovenska. Siaha od Sivca po Vysoký vrch. Nachádza sa tu niekoľko jaskýň, z ktorých najdlhšia (Veľká ružínska jaskyňa) má 111 metrov.

Samotné skalné bralá Rozlomity nie sú z čistého vápenca, ale ich časť tvoria zlepence. Pokiaľ sa k nim dostanete, napriek ich výške je možné vyliezť na vrcholy vždy aspoň z jednej strany zvyčajne aj bez použitia lán. V ich bralách môžete nájsť aj niekoľko starších skôb. Zo skalolezeckého hľadiska sú využívané napr. košickým horolezeckým klubom Rozlomity, ktorý si ich dal aj do názvu.

Okrem samotných skalných veží a bralového masívu sú zaujímavé aj malé skalné vežičky a podobné vápencové útvary, ktoré sa nachádzajú aj ha hrebeni, najmä v blízkosti vrchu Holice (806 m.n.m.) Svojim charakterom čiastočne pripomínajú známe skaly v blízkej prírodnej rezervácie Bokšov.

Výlet na Rozlomity možno vyžaduje viac námahy ako iné známe okolité trasy, ale pokoj málo navštevovanej oblasti, pohľad na krkavce a dravé vtáky, ktoré tu hniezdia, ako aj výhľad do údolia stoja za to. Pri dobre viditeľnosti z nich možno vidieť aj Vysoké Tatry. Pokiaľ je aj miernejší opar, výhľad na pohoria Slanské vrchy a Branisko je stále veľmi dobrý. Niekoľko dobrých výhľadov je aj z oblastí menších skalných zoskupení samotného hrebeňa.

Prístupová cesta

K Rozlomitom žiadna cesta nevedie. Niekedy je potrebné držať sa iba smeru, inokedy po chodníčkoch vyšliapaných len lesnou zverinou.

Horolezecký klub Rozlomity ponúka najkratšiu, ale aj najstrmšiu cestu nahor. Od vlakovej stanice Veľká Lodina naprieč lúkou doľava k chatám, kde sa nachádza prameň pitnej vody. Ïalej od prameňa proti prúdu blízkeho potoka až k prvým skalám napravo. Odtiaľ kolmo na hrebeň a po jeho dosiahnutí ku Rozlomitom.

Druhá cesta, ktorú odporúčame my, trvá minimálne 1,5 hodiny, ale je menej náročná a prevedie vás aj ďalšími peknými vyhliadkami po hrebeni.

Za železničnou stanicou Veľká Lodina stúpajte lúkou s výhľadom na jej pravý okraj. O pár minút uvidíte na pravo pred hranicou lesa vysokú osamotenú skalu. Od nej vedie do lesa úzky chodník, ktorý sa neskôr stáča v tvare U a vedie o niečo vyššie smerom späť. Pred vami sa objavia veľké balvany a po chvíľke aj prvé skaly.

Od týchto skál postupujte smerom kolmo na svah (bez cesty) až dôjdete na úzky horský hrebeň. Na hrebeni sa vydajte smerom doľava. Cesta je značená jedným červeným pásikom (lesnícka značka). Zvlneným terénom prechádzate pomedzi menšie osamotené skaly. Cestou ho hrebeni prídete až na tri pekné skalnaté miesta s výbornými vyhliadkami na okolie. Nakoniec vystúpite na vrch Holice s nadmorskou výškou 806 metrov. Hrebeň sa vetví a aj červené značenie prechádza najskôr do dvoch, potom do troch trás. Držte sa vždy trasou naľavo a z hrebeňa trochu klesáte až k vysokým Rozlomitom.

Cesta odtiaľ do dediny je jednoduchá. Veľmi strmým klesaním údolíčkom od Rozlomitov napravo stále nadol.

GPS

Skala na lúke nad železničnou stanicou - štartovný bod: N 48° 51,346' / E 021°09,077
Prvá vyhliadka na hrebeni: N 48° 51,330' / E 021°08,693
Vrchol Holice: N 48° 51,170' / E 021°08,350
Rozlomity: N 48° 51,071' / E 021°08,490


Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.