login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Dvorníky: O údajnom pôvode názvu obce

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2014, 10:47 (UTC+0)

Dvorníky, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza zo začiatku štyridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej obyvateľku obce Dvorníky. Dedina v blízkosti niekdajšieho župného mesta Turňa nad Bodvou mala podľa tradovaného podania vzniknúť ako usadlosť ľudí, ktorí zabezpečovali chod Turnianskeho hradu i mesta v podhradí.

Pretože obyvatelia udalosti sa de facto starali o dvor komesa zastupujúceho samotného kráľa, obec mala získať meno Dvorníky. Turnianska župa už pravdepodobne jestvovala v 12. storočí a sídlom jej kráľovského komitátu by mal byť Turniansky hrad. Toto však jednoznačne nemožno potvrdiť, pretože nie je známe, či už v 12. storočí Turniansky hrad jestvoval. Pokiaľ áno, je veľmi pravdepodobné, že mal úplne inú podobu, pravdepodobne palisádovej drevenej pevnosti. Kamenné hrady dával príkazom budovať kráľ Belo IV. až po roku 1243, pretože počas tatárskych nájazdov sa vo vtedajšej dobe ukázali ako nedobytné pevnosti.

Každopádne, prvú písomnú zmienku o Dvorníkoch poznáme až z roku 1318, kedy tu už kamenný hrad istotne stál. I keď je dedina staršia ako jej prvá písomná zmienka, je možné, že tradovanie pôvodu názvu má niečo do seba aspoň v tom zmysle, že obec vznikla naozaj za účelom zásobovania pevnosti. To ako po stránke poľnohospodárskej, tak i remeselníckej. Je dokonca možné, že keď v druhej polovici 13. storočia získal toto územie komes Tekus, kamenný hrad nechal vystavať práve on a zásobovanie zabezpečil práve touto formou. Pre Tekusa sa stalo toto územie jeho prioritou a k menu prijal aj prívlastok - de Tornay - , čiže - z Turne - . Mimochodom, názov Turňa je pôvodne slovanského pôvodu a traduje sa teda od čias prevažne slovanského obývania územia spred príchodu Maďarov. Vychádza z rovnakého základu ako napríklad Trnava. Pôvodné označenie zeme bolo Tàňava, teda zem, kde rastie tànie. Tornay je skomolená pomaďarčená verzia a Turňa zasa poslovenčenie maďarského názvu.

Tradovanému pôvodu názvu Dvorníky nahráva aj ich maďarský názov Szádudvarnok. Maďarské slovo udvar znamená v preklade dvor.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 7586