login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Dvorníky, Bôrka: Odpustová slávnosť

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2014, 10:50 (UTC+0)

Dvorníky - okres Košice-okolie, Bôrka - okres Rožňava: Táto fotografia pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej mladé ženy z obce Dvorníky pred putovným miestom v Bôrke.

Náboženské púte Bôrky majú starú tradíciu. Vychádzajú z údajného zjavenia, ktoré sa zaznamenalo v roku 1251, a podľa ktorého sa v Cambridgi zjavila Panna Mária a podala sv. Šimonovi Stockovi škapuliar. Údajne odvtedy začali škapuliare nosiť veriaci, ktorí vyznávali kult Bohorodičky. V roku 1759 pápež Klement XIII. vydal bulu, ktorou umožnil Škapuliarskemu spolku Panny Márie Karmelskej organizovať odpusty. V roku 1776 sa obec Bôrka dostala pod správu Rožňavskej diecézy. V roku 1804 ešte pápež Pius VII. rozšíril práva usporiadania odpustov aj na miesta, kde žili zosnulí členovia spolku. Pravdepodobne tu môžeme hľadať počiatky pútí do Bôrky.

Podľa tradovaného príbehu, ktorý nám rozpovedali v Dvorníkoch, je naviac miesto usporiadania odpustovej slávnosti identické s miestom, kde sa údajne v Bôrke stal zázrak. Malo sa to stať tak, že drevorubači idúci do lesa našli v jeho blízkosti sochu Panny Márie. Keďže boli z obce Lúčka, odniesli ju tam a dali do kostola. Na druhý deň ráno však bola socha opäť na pôvodnom mieste pri Bôrke.

V štyridsiatych a päťdesiatych rokoch mali tieto odpustové slávnosti masívny charakter. Aj zo vzdialenejších dedín kráčali do Bôrky dlhé zástupy veriacich s procesnými zástavami. Rovnako tak aj z Dvorníkov, pričom prechádzali cez Zádielsku dolinu tak, aby boli v Bôrke už v piatok večer. Obyvatelia Bôrky boli na to pripravení a nechávali pútnikov prespávať vo svojich domoch, ale aj v stodolách. Veľa veriacich spalo priamo v kostole. V sobotu sa konala omša za zosnulých členov spolku a potom celonočné modlitby na mieste údajného zázraku. Ráno opäť začalo spoločnou omšou a okolo obeda sa veriaci rozchádzali.

Odpusty sa tu konajú stále, sviatok Panny Márie Karmelskej je 16. júla.


Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5807