login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Dvorníky: Býky a voly

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2014, 10:54 (UTC+0)

Dvorníky, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza zo štyridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej býkov. Bývali zvykom, že každá obec alebo väčší gazdovia mali iba jedného až dvoch býkov, ktorí slúžili na oplodňovanie všetkých kráv v dedine. Inak sa zvykli kastrovať a využívali ako voly najmä na ťažné práce. Voly síce ťahali povoz pomalšie ako kone, ale zato dokázali utiahnuť aj ťažší náklad. Boli ľahšie dostupné a mnohí ich využívali aj ako záprah pri oraní. Inak sa chovali na mäso.

Volov od gazdov vykupovali židovskí obchodníci, ktorí v Dvorníkoch prevádzkovali vlastný bitúnok. Po židovských deportáciách počas II. svetovej vojny nosili ľudia z Dvorníkov volov na bitúnok do Turne nad Bodvou.

Zaujímavo vyznieva zvyk, ktorý mali vtedajší obyvatelia Dvorníkov. Ak niektorej chudobnejšej rodine ochorela krava či vôl, odniesla ju hneď na bitúnok. Potom si od tejto rodiny každá domácnosť kúpila aspoň kilo mäsa, ale zvyčajne viac, aby netrpeli biedu a mohli si zaopatriť aspoň malé teľa.

Medzi známe hospodárske usadlosti Dvorníkov patril Petrov dom, ktorý ešte stojí blízko hranice lesa neďaleko Zemného hradiska. Gazdovská rodina vlastnila tridsať hektárov ornej pôdy, na oranie ktorej chovala dvanásť volov.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 7196