login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Koceľovce: Hasiči

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2014, 11:02 (UTC+0)

Koceľovce, okres Rožňava: Táto fotografia vznikla okolo roku 1960 a vidíme na nej osem členov dobrovoľného hasičského zboru obce. História dedinských hasičských zborov siaha až do čias Márie Terézie. Zákonne bola zakotvená aj v posledných rokoch Rakúsko - Uhorska a povinnosťou obce bolo aj zriadenie nočnej strážnej služby v dedine, ktorá dozerala na ohrozenie ohňom, ale aj prípadným vonkajším nepriateľom, či ako ochrana pre zlodejmi.

Za I. ČSR vláda prevzala zákon z rakúsko-uhorských čias a doplnila ho o ustanovenia, ktoré dávali dobrovoľným hasičom aj právo kontroly statkov pred požiarmi, ale aj štatút „vrchostenskej osoby“, čo možno porovnať k súčasnému štatútu verejného činiteľa. Dobrovoľní hasiči zároveň získavali sociálne istoty, ktoré garantovali ich liečenie v prípade poškodenia zdravia pri hasení požiaru. V prípade trvalej invalidity alebo smrti dostávala rodina jednorazovú podporu, ktorej výška bola stanovená formuláciou „aby rodina bola uspokojená raz a navždy“. Tieto peniaze však nevyplácal štát, ale obec musela založiť a viesť svoj hasičský fond.

Dobrovoľný hasičský zbor vznikol v Koceľovciach v roku 1928 a na začiatku mal dvadsať členov. Vrchol v početnosti získal v roku 1980, keď mal päťdesiat členov. Aktívny je dodnes, vystriedalo sa v ňom už päť generácií a zúčastňuje sa rôznych hasičských súťaží, o čom svedčí bohatá zbierka rôznych ocenení uložených v obci.


Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 5632