login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Koceľovce: Ženské kroje

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2014, 11:10 (UTC+0)

Koceľovce, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza zo sedemdesiatych rokov 20. storočia a zachytáva krátku divadelnú scénku, ktorú dievčatá odohrali v krojoch. V tomto prípade však možno skôr hovoriť skôr už len o napodobneninách niekdajších krojov, ktorými sa vyznačovala obec.

Pôvodný ženský kroj sa skladal z bielej košele, ktorú tu volali oplecko. Jej rukávy na ramenách mali veľké pufy, ktoré si ženy škrobili. Konce rukávov boli k ramenám uviazané farebnými stužkami.

Výšivkami najvýraznejšia časť kroja bola vesta, ktorú tu volali kamizola. Slobodné dievku nosili kamizoly najmä červené.

Sukne sa nosili minimálne troje. Dvoje spodné sukne boli biele, na dolných okrajoch s čipkami. Horná sukňa bývala v minulosti jednofarebná, u mladých dievčat často pestrá, u vydatých zvyčajne čierna. Keď však začali byť dostupné fabrické látky, dievčatá nosili horné sukne najmä s rôznymi pestrými kvetinovými vzormi.

Na hornej sukni sa uväzovala zástera zvaná šurc. Vo všedný deň to bola bežná pracovná zástera, na sviatky vyšívaná biela.

I keď blízke dediny ako Rejdová boli známe svojimi veľmi ozdobenými čepcami, vydaté ženy v Koceľovciach nosili vždy len vyšívané šatky.

Rodiny tu v minulosti pestovali konope i ľan. Z ľanu bola látka jemnejšia a z nej sa šilo oplecko a najspodnejšia sukňa. Ostatné z konope.

Obec nemala takú bohatú krojovú tradíciu ako napríklad neďaleké Vlachovo. Ženy v Koceľovciach údajne kroj vymenili za štandardné šaty už začiatkom štyridsiatych rokov minulého storočia.


Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5801