login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Koceľovce: Pastieri

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2014, 11:14 (UTC+0)

Koceľovce, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej obecných pastierov z Koceľoviec. Ako väčšina obcí, aj táto mala svojich zamestnancov, ktorí sa za odmenu starali o zvieratá miestnych obyvateľov. Boli to najmä pastieri kráv, ktorí vyháňali stáda na dobytok každé ráno, ale prespávali v dedine. Potom to boli pastieri oviec, teda bača a honelníci. Títo spávali na salašoch, kde sa aj pásli stáda, ktoré tam vyhnali na jar a do dediny ich zohnali až koncom jesene. Každý majiteľ si potom zobral svoje ovce, prípadne prírastky. Tretím druhom pastierov boli kondáši, ktorí pásli svine. Aj oni vyháňali zvieratá na pašu ráno a večer ich vracali do dvorov.

Koceľovce boli poľnohospodárskou dedinou a každá rodina začiatkom päťdesiatych rokov vlastnila desať až pätnásť oviec. Za služby pastierom platili oni, i ke+d ofici8lne patrili pod obec. Zmena nastala až v roku 1959, keď v Koceľovciach vzniklo jednotné roľnícke družstvo. V porovnaní s inými obcami to bolo pomerne neskoro. ¼udia sa združstevňovaniu bránili a dodnes naň spomínajú v zlom. Okrem pôdy prišli aj o zvieratá. Družstvo si založilo nový salaš v lokalite Dolina asi dva kilometre od dediny.

V súčasnosti Koceľovce patria medzi málo dedín východného Slovenska, kde možno stále pozorovať väčší chov domácich zvierat. Systém obecného či družstevného salašníctva už nahradilo súkromné. Stále tu má pomerne veľký počet ľudí svoje ovce, ktoré dáva od jari do jesene na súkromné salaše okolitých kopcov. Niektoré rodiny takto dokážu žiť sebestačne a nezávisle na obchodoch s mäsom. V dedine žijú aj chovatelia vietnamských prasiat i uhorského rožného statku. Chovateľstvo v Koceľovciach nezaniklo.


Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 6117