login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silická Jablonica, Hrušov: Náučný chodník na Zelenú hranicu a Szádvár

@ :: Roznava - Okolie ::     Mar 17 2014, 19:00 (UTC+0)

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


Silická Jablonica, Hrušov, okres Rožňava: Nenáročný prechod z úrovne rieky Turňa na planinu Dolný vrch k štátnej hranici môžete absolvovať po zelenej turistickej značke. Východiskovými obcami sú zvyčajne Hrušov, Silická Jablonica alebo Jablonov nad Turňou. Zelená značka vedie k hranici z Hrušova, na ceste medzi obcami sa spája so žltou značkou zo Silickej Jablonice. V mieste, kde zelená turistická značka prechádza cez most ponad riečku Turňa začína náučný chodník. Ten je súbežný s ďalším pokračovaním zelenej značky a končí na hranici.

Od zelenej hranice, ktorá je voľne priechodná, pokračuje chodník s modrým značením na maďarskej strane a vedie až na maďarský hrad Szádvár i do zaniknutej dediny Derenk a obce Szögliget.

Zameranie

Náučný chodník je zameraný predovšetkým na prezentáciu turistických možností Slovenského krasu a jeho Turnianskej vínnej cesty. Prezentuje možnosti ubytovania, miestnej gastronómie a iných regionálnych produktov, ale tiež faunu a historické zaujímavosti okolia.

Trasa

Trasa náučného chodníka začína na moste ponad riečku Turňa pri ceste medzi obcami Jablonov nad Turňou a Hrušov. Prechádza tadiaľ ako zelená turistická značka i cyklotrasa.

Keďže všetky informačné panely sú priamo na značke, samostatné značenie náučný chodník nemá.

Zo starej asfaltovej cesty značka prechádza na poľnú a vedie lúkami smerom k planine Dolný vrch. Vchádza do lesa a postupne stúpa. Stále je to široká lesná cesta, orientácia je jednoduchá. Na trase míňate informačné panely. Značka vás dovedie na planinu Dolný vrch. Prvé hraničné kamene uvidíte po pravej strane.

Na hranici dosiahnete úroveň planiny a charakter krajiny sa mení. Časť lúk je zmenená na polia, opúšťate les. I keď v týchto miestach náučný chodník končí, môžete pokračovať po modrej turistickej značke v Maďarsku.

Modrá značka vedie širokou vyjazdenou cestou cez planiny a o chvíľu nájdete prvé informačné tabule maďarského náučného chodníka. Informujú o niekdajšej dedine Derenk, ktorá bola osídlená Poliakmi. V roku 1938 ich nechal vysťahovať maďarský regent Miklós Horthy, aby tam zriadil zvernicu.

Modrá značka sa vetví na niekoľko častí. Jedna vedie niečo cez kilometer na miesto, kde stál Derenk a kde sa dnes nachádza kaplnka, budova niekdajšej školy s voľne prístupnou expozíciou z dejín zaniknutej obce a cintorín. Ïalšia vetva vedie na Szögliget, čo je čiastočne i cesta na hrad. Pokračujete po širokej ceste, časom klesáte, až v ostrej zákrute nájdete odbočku značenú bielym štvorcom s červeným L. Tá vedie miestne do svahu na kopec s ruinami hradu. Časom prechádza na lesnú cestu a bukovým porastom až na hrad.
Výstup od začiatku náučného chodníka na hranicu je 1 až 1,5 hodiny. Od hranice na hrad približne rovnaký čas.

Rozľahlé ruiny hradu Szádvár sa čiastočne rekonštruujú, areál je však verejne prístupný. Ide o jeden z najstarších hradov niekdajšej Turnianskej župy. Jeho výstavbu nariadil po tatárskych vpádoch a bitke pri rieke Slaná (1421) kráľ Belo IV., pretože kamenné pevnosti sa z hľadiska tatárskej bojovej stratégie ukázali ako nedobytné. Prvú zmienku o jestvovaní hradu poznáme z roku 1468. Hrad jestvoval až do roku 1686, keď ho zbúralo cisárske vojsko. Za pekného počasia je odtiaľ výborný výhľad na okolie.


Slavomír Szabó

GPS: začiatok náučného chodníka - N 48° 34,327' / E 020°39,085












***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.