login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silica, Jovice: Dievčenská skala

@ :: Roznava - Okolie ::     Apr 11 2014, 19:49 (UTC+0)

.


.


.


.


.


.


.


.

Silica, Jovice, okres Rožňava: Bez preháňania - je to miesto, kde vám krajina leží pod nohami. Jeden z najkrajších výhľadov na Rožňavskú kotlinu nájdete na Dievčenskej skale. Výlet na ňu je spojený s príjemným prírodným prostredím Silickej planiny v Národnom parku Slovenský kras. Neveľká skalná plošina sa nachádza v blízkosti vysielača nad obcou Jovice, viditeľná je teda už z niekoľkokilometrovej diaľky a je takmer nemožné na ceste k nej zablúdiť.

Z výhľadu sa pred vami otvorí panoráma severnej časti Slovenského krasu a Volovských vrchov. Uvidíte Rožňavu, Jovice, Krásnohorskú Dlhú Lúku a ďalšie blízke obce i s celou kotlinou. Pre dokonalejšiu predstavu: budete sa nachádzať v nadmorskej výške 660 metrov a rovno pod sebou budete mať obec Jovice, ktorej nadmorská výška je 280 metrov. Získate teda pohľad nadol z reálneho prevýšenia 380 metrov. V diaľke uvidíte aj hrad Krásna Hôrka a Andrássyho mauzóleum. Dosiahnete výhľad na niekoľko kilometrov do troch svetových strán...

Nielen samotná Dievčenská skala, ale aj cesta k nej je mimoriadne atraktívna. Severná časť Silickej planiny je priam učebnicovou ukážkou rozmanitosti krasovej krajiny. Medzi najfrekventovanejšie úkazy tu patria vápencové škrapy a vysoký počet krasových závrtov. Samozrejme, aj väčšie i menšie priepasti a jaskynky, avšak tieto sú bežnému návštevníkovi neodstupné. V národnom parku je totiž zakázané vybočovať z označených turistických chodníkov. Výhľad, ktorý sa vám naskytne, však patrí medzi kvalitné (a našťastie opakovateľné) zážitky.

Pôvod názvu Dievčenská skala je zatiaľ nepoznaným tajomstvom. V minulosti, keď ešte nebol Slovenský kras národným parkom, ale „len“ chránenou krajinnou oblasťou, sa na lúkach blízko vyhliadky pásli jalovice – murovaný príbytok pre pastierov stojí na Škridľovom košiari dodnes. Podľa tvrdenia jedného z pasúcich mužov je vraj názov odvodený od starého ženského kláštora, ktorý tam kedysi stával. Toto vyjadrenie však asi nemožno brať celkom vážne, pretože kláštory sa nezvykli stavať na miestach, kde nie je voda. Nenachádza sa o ňom ani žiaden historický zápis, niet tam ani stopy po základoch starej stavby. Čo však trochu prekvapuje, je pomerne hustý porast starých ovocných stromov – čerešní.

Prístupové cesty:

Buďte pripravený na to, že na začiatku cesty budete musieť prekonať poriadny výškový rozdiel a minimálne hodinu stúpať relatívne monotónnym terénom. Je to dané profilom výstupu na planiny a priľahlej kotliny.

Z obce Silica

Tí, ktorí sa chcú úvodnému stúpaniu vyhnúť, môžu zvoliť cestu z obce Silica, kde odstavia auto, alebo kam prídu autobusom. Obec Silica sa nachádza priamo na Silickej planine a vedie odtiaľ modrá turistická značka na Lukáčovu bučinu. Je potrebné vedieť, že hlavne v úvodnej časti okolo dediny je značkovanie slabšie a dá sa tu poblúdiť. Cesta je však bez výraznejších výškových rozdielov. Od Lukáčovej bučiny je potom potrebné prejsť na zelenú turistickú značku, ktorá vedie príjemným a zväčša lesným prostredím, v závere lúkami na rázcestie Pod Dievčenskou skalou. Od rázcestia je značkovaná odbočka na vyhliadku. Potom sa môžete rozhodnúť, ktorým smerom sa vydáte – odporúčame do Jovíc alebo Krásnohorskej Dlhej Lúky (viď ďalší popis).

Silica – Lukáčova bučina: modrá turistická značka 2 hod.
Lukáčova bučina – Pod Dievčenskou skalou: zelená turistická značka 30 minút
Pod Dievčenskou skalou – Dievčenská skala: značená odbočka 10 minút
Celkovo Silica – Dievčenská skala: 5 hodiny a 40 minút

Z Jovíc do Krásnohorskej Dlhej lúky (alebo naopak)

Obec Jovice má výhodu v dostupnosti. Nachádza sa tu železničná stanica na trase Košice -Plešivec. Obec Krásnohorská Dlhá Lúka nemá železničné spojenie, to sa nachádza až v susednej obci Lipovník – cca 45 minút pešo.

Nevýhodou opísanej trasy je pomerne strmý výstup na planinu. Turistické značky na orientačnom ståpe v obci Jovice hlásajú, že na Lukáčovu bučinu je to hodina, ale radšej si urobte časovú rezervu, pretože po ceste budete potrebovať chvíľku na oddych. Keď však vystúpite z lesa na prvú lúku Silickej planiny, razom zabudnete na málo záživné stúpanie a ostanete opojení krásou okolia. Naviac vás môže hriať pocit, že kopce na tento deň už máte sa sebou a ďalej sa budete pohybovať len po rovnom, nanajvýš veľmi mierne zvlnenom teréne; na viacerých miestach s peknými výhľadmi do okolia.

Modrá turistická značka začína pri autobusovej zastávke a materskej škôlke v Joviciach. Privedie vás na západný okraj dediny a pokračuje popri ranči s koňmi a cez most potoka Čremošné, aby po prekročení rozľahlej lúky začala stúpať v lesnom poraste. Trasa je dobre značená a od chvíle, keď vstúpite do lesa, nemôžete zablúdiť (lebo inam sa ísť nedá). Na planinu vyjdete malou kamennou „bránou“, zabočíte vľavo a pokračujete najskôr zmiešaným lesom s množstvom borovíc až do bukového lesa na Lukáčovu bučinu.

Pri orientačnom ståpe s križovatkou modrej a zelenej turistickej značky prejdete na zelenú a pokračujete v smere Pod Dievčenskou skalou. V závere príjemnej prechádzky vyjdete na lúku (vľavo veľký posed) až k ďalšiemu orientačnému ståpu, od ktorého vedie odbočka na vyhliadku. Ešte aj počas posledných metrov na odbočke pôjdete okolo krásnych krasových závrtov. Potom už na vás čaká prekvapenie z neuveriteľnej vyhliadky.

Po návrate na žltú turistickú značku pokračujete terénom planín na lokalitu Škridľový košiar. Miesto poznáte podľa hrubočizných starých líp, opustenej murovanej budovy pre pastierov a nefunkčného rezervoáru, do ktorého sa voľakedy ťahala voda pre dobytok. Tu sa nachádza ďalší orientačný ståp a križovatka zelenej a žltej turistickej značky. Zelená pokračuje do obce Hrušov (1 hod. a 40 min.), žltá turistická značka schádza z planiny do obce Krásnohorská dlhá lúka. Schádzanie z planiny nie je natoľko strmé ako výstup od Jovíc.

Trasu možno absolvovať v oboch smeroch, či už so začiatkom v Joviciach alebo v Krásnohorskej Dlhej Lúke. Radíme však predovšetkým absolvovať trasu z Jovíc, pretože odtiaľ je výstup na planinu síce strmší, ale rýchlejší. A rovnako na oboch výstupných (zostupných) trasách ide skôr o monotónny úsek lesným porastom bez výhľadov.

Rozpis trasy Jovice – Krásnohorská Dlhá Lúka:

Jovice – Lukáčová bučina: modrá turistická značka 1 hod
Lukáčova bučina – Pod Dievčenskou skalou: zelená turistická značka 30 minút
Pod Dievčenskou skalou – Dievčenská skala: značená odbočka 10 minút
Dievčenská skala – Pod Dievčenskou skalou: značená odbočka 10 minút
Pod Dievčenskou skalou – Škridľový košiar: zelená turistická značka 15 minút
Škridľový Košiar – Krásnohorská Dlhá Lúka: žltá turistická značka 45 minút
Celkovo Jovice – Krásnohorská Dlhá Lúka (cez Dievčenskú skalu): 2 hod a 50 minút


Rozpis trasy Krásnohorská Dlhá Lúka – Jovice:

Krásnohorská Dlhá Lúka – Škridľový košiar: žltá turistická značka 1 hod 15 minút
Škridľový košiar – Pod Dievčenskou skalou: zelená turistická značka 20 minút
Pod Dievčenskou skalou – Dievčenská skala: značená odbočka 10 minút
Dievčenská skala – Pod Dievčenskou skalou: značená odbočka 10 minút
Pod Dievčenskou skalou – Lukáčova bučina: zelená turistická značka 30 minút
Lukáčova bučina - Jovice: modrá turistická značka 50 minút
Celkovo Krásnohorská Dlhá Lúka – Jovice: 3 hodiny a 15 minút

Upozornenie:

Je vhodné pribaliť si na trasu väčšie množstvo nápojov. Jednak si to vyžiada stúpanie, kde vysmädnete, taktiež v tejto časti planiny nie sú pramene s pitnou vodou.

Slavomír Szabó










***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.