login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silica: Fabiánka

@ :: Roznava - Okolie ::     Apr 13 2014, 10:56 (UTC+0)

.


.


.


Cvrèek


.


.


.


Silica, okres Rožňava: Je to najvyšší vrch Silickej planiny. Napriek tomu, že naň nevedie žiadna turistická značka, je mimoriadne atraktívny. Zo svojho vrcholu poskytuje kruhový výhľad do okolia. Výstup nahor pritom možno prirovnať k pokojne prechádzke vhodnej aj pre dôchodcov a z dediny Silica je vzdialený približne trištvrte hodiny pokojnej chôdze.

Prečo vystúpiť na Fabiánku

Silická planina je najväčšia z planín Slovenského krasu. Jej rozloha je približne 150 štvorcových kilometrov. Napriek miernemu vlneniu na viacerých miestach má veľmi málo výhľadov, ktorými by sa návštevníkom odkryla v celej veľkosti. Tým najlepším je určite vrch Fabiánka.

Vrchol Fabiánky sa nachádza v nadmorskej výške 662,6 metrov. Vidíte odtiaľ na obec Silica, severne až vykrývač na Dievčenskej skale a odtiaľ na Volovské vrchy včítane Volovca. Pri dobrom počasí aj na Kráľovu hoľu. Pri pohľade na východ zasa až na Turniansky hrad. Zároveň sa skýta dobrý pohľad na celú planinu a je rozľahlé lúky i lesy aj na tých miestach, kam turistické značky nevedú, ale vyzerajú určite zaujímavo.

Je to miesto odklopené lúkami, z juhu z časti zvyškami niekdajších sadov. Priamo na vrchole hneď pri kóte si dobre všimnite množstvo malých dier v zemi. Sú to úkryty, ktoré obývajú cvrčky. Dier sú celé stovky, počet cvrčkov tomu zodpovedá. Stačí sa pokojne posadiť, chvíľku nehýbať a môžete ich sledovať, ako vyliezajú na svetlo. Večer vám poskytnú nezabudnuteľný zážitok v podobe prírodného koncertu.

Vrchol a najmä jeho južná stráň je mimoriadne krásna najmä na skorú jar, keď tam rastie veľké množstvo poniklecov. Svahy Fabiánky i okolité lúky sú známe ešte výskytom takých rastlinných druhov ako kosatec bezlistý uhorský, (Iris aphylla subsp. hungarica), pľúcnik
úzkolistý (Pulmonaria angustifolia), tarica kopcová Brymova (Alyssum montanum subsp. brymii), ľan žltý (Linum flavum), či ľalia zlatohlavá (Lilium martagon).

Najmä skoro ráno a podvečer sa môžete stať pozorovateľmi aj pasúcich sa jeleňov a srncov. Z vtákov tu žije napríklad dudok chocholatý (Upupa epops), škovránok stromový (Lullula arborea), strakoš červenochrbtý (Lanius collurio), krutohlav hnedý (Jinx torquilla) a penica jarabá (Sylvia nisoria). a včelár lesný (Pernis apivorus). I keď najčastejšie poletujúcim dravcom je v týchto miestach myšiak hôrny (Buteo buteo), pri troche šťastie môžete zazrieť aj vzácneho včelára lesného (Pernis apivorus).


Ako sa tam dostať

I keď na Fabiánku turistická značka nevedie, nájdete ju ľahko. Z obce Silice sa vyberiete po červenej značke v smere na Rakatu a Zajačiu bránu. Asi po polhodinke prídete na miesto s vahadlovou studňou, drevenými lavičkami a zvyškami niekdajšieho Jašteričieho jazierka. Po pravej strane uvidíte lúčnatý pahorok, na ktorý vedie široká lesná cesta. Vyberiete sa po nej miernym stúpaním, ktoré netrvá ani desať minút. Vrchol označuje kamenná kóta a železná tyč. Ste na mieste s nádherným výhľadom na blízke i vzdialené okolie.

GPS - vrchol Fabiánky: N 48° 33,951' / E 020°32,933´


Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.