login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silica: Pod Fabiánkou

@ :: Roznava - Okolie ::     May 06 2014, 15:18 (UTC+0)

.


.


.


Silica, okres Rožňava: Plochou mimoriadne malá prírodná rezervácia Pod Fabiánkou na Silickej planine má rozlohu len 1,22 hektára. Napriek tomu je to miesto, kde sa môže milovník prírody vracať opakovane aj viackrát ročne, pretože zakaždým tam vždy kvitne niečo iné. Bohaté druhové zastúpenie kveteny sa stalo hlavným dôvodom ochrany tohto územia.

Bohatý výskyt kvetov v tejto oblasti spôsobuje alúvium, čiže štvrtohorné usadeniny a naplaveniny, ktoré z okolia znáša Brezoblatný potok. Ten vznikol sútokom troch menších potokov, z ktorých všetky pramenia pod južným svahom Fabiánky, čo je najvyšší vrch Silickej planiny. V mieste rezervácie je teda na vápenatom podloží oveľa viac nánosov zeminy ako v iných častiach krasu a naviac je neustále dostatočne zásobovaná vodou. V súčte s priaznivou slnečnou klímou územia vzniklo prostredie mimoriadneho botanického významu. Rezerváciu sa oplatí navštíviť v každom vegetačnom období, avšak najviac pozornosti priťahuje v máji a v júni, keď tu kvitne kosatec sibírsky. Je to jediné miesto v Slovenskom krase, kde sa tento druh vyskytuje. Zo stromov sa tu ešte z časti zachoval pôvodný porast jelšín. Rezervácia bola vyhlásená v roku 1982.

Ako sa tam dostať

Jednoduchý prístup je z vrcholu Fabiánky. Stačí sa pustiť južným lúčnatým svahom a po chvíli určite narazíte na niektorých z potokov, ktoré v sútoku vytvárajú Brezoblatný potok. Potom stačí ísť popri prúde vody a ten vás privedie do rezervácie.

Prístup je možný aj z obce Silica. Po žltej turistickej značke postupujte v smere na Silickú Jablonicu. Ešte na planine necelý kilometer za Farárovou jamou uvidíte vľavo na lúkach jelšový porast. Odbočíte k nemu. Nezabudnite si pozrieť aj ponor Brezoblatného potoka, ktorý sa v týchto miestach prepadá pod zem do jaskynných priestorov.


GPS - prírodná rezervácia Pod Fabiánkou: N 48° 32,938' / E 020°32,859´


Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.