login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silica: Jašteričie (Silické) jazero

@ :: Roznava - Okolie ::     May 09 2014, 11:14 (UTC+0)

.


.


.


Silica, okres Rožňava: Pokiaľ si pozriete mapy Slovenského krasu, asi dva kilometre severne od obce Silica je pri červenej turistickej značke vyznačená jazerná plocha. Na niektorých mapách má názov Jašteričie jazero, na niektorých Silické jazero. Pôvodne to bolo skutočne najväčšie jazero na tunajších krasových planinách, malo rozlohu 1,22 hektára. Jeho šírka bývala 127 metrov a dåžka až 200 metrov. Je to však už len minulosť. Jašteričie jazero de facto zaniklo, jeho dno je už pokryté súvislým trávnatým porastom a krovinami. Akurát v jeho južnej časti sa nachádza voda, avšak svojim charakterom pripomína mokrinu alebo močiar. Hneď vedľa je funkčná vahadlová studňa, kde sa dá sputiť vedro do podzemia s bohatým vodným zdrojom.

Ako vzniklo a zaniklo jazero

Jašteričie jazero tvoril pôvodne upchatý krasový závrt. Okrem vlastného podzemného vodného zdroja prijímal aj dažďovú vodu z okolia. Starší pamätníci z obce Silica spomínajú, že sa tam chodievali kúpať, dokonca aj loviť ryby. Žili tam kapre. Výšku hladiny udržiavala Jaskyňa v ponore Jašteričieho jazera, ktorej vchod sa nachádza na severnej strane. Pokiaľ bola vodná hladina vysoká, odtekala do jaskynných priestorov. Ak bola hladina nízka, vchod do jaskyne bol jasne viditeľný. Dåžka jaskyne je až 1289 metrov a schádza do hlbokých priestorov systému hydrologickej štruktúry Veľká skala na Silickej planine.

Podľa vyjadrenia obyvateľov Silica zmena v jazere nastala v deväťdesiatych rokoch, keď údajne speleológovia hľadali pokračovanie jaskynných priestorov a pokúšali sa prekopať úzkymi podzemnými chodbičkami. Uvoľnila sa pritom odtoková podzemná cesta pre vodu, ktorá stiekla pod zem. Nakoľko je toto tvrdenie pravdivé, však nie je oficiálne známe.

Krasové jazierka v upchaných závrtoch de facto fungujú na systéme vane. Samotný lievikovitý závrt vznikal stáročia i tisícročia na miestach, kadiaľ odtekala voda do podzemia. Odtok sa neskôr upchal a vzniklo jazero. Keď sa odtok uvoľní, prípadne v pórovitej vápencovej pôde vznikne nový, voda opäť začne odtekať do podzemia. Podobne len pred niekoľkými desaťročiami vzniklo neďaleké krasové jazero Farárova jama, keď sa v jednom zo závrtov po silnej búrke upchal odtok.

Význam jazera

Na dne jazera sa nachádza malá hladina voda už len v čase dažďov, i to krátko. Viac jej nájdete v južnej časti niekdašieho jazierka, ktorá je oddelená prirodzenou zemnou hrádzou. Miesto je bohaté na výskyt chrobákov nosáčikov z čeľade Curculionidae, ako aj viacerých vzácnych teplomilných druhov. Je to tiež významné liahnisko ropuchy bradavičnatej, rosničky zelenej a viacerých druhov mlokov.

Okolie je charakteristické výskytom a hniezdením viacerých vtáčích druhov ako škovránok stromový, strakoš červenochrbtý, penica jarabá, dudok chocholatý, krutohlav hnedý a z dravcov včelár lesný.

Ako sa tam dostať

Prístup je najkratší z obce Silica. Po červenej turistickej značke postupujte v smere na Rakaťu a Zajačiu bránu. Širokou poľnou cestou prejdete až pod Fabiánku, kde už od rázcestia uvidíte veľkú vahadlovú studňu. Jazierko i jeho väčšie suché časti sú od studne po ľavej strane.


Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.