login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Pamätná izba histórie obce

@ :: Michalovce - okolie ::     Nov 19 2007, 13:51 (UTC+0)

.


.


.


.


.

Pozdišovce; okres Michalovce: Bohatá história Pozdišoviec, ktorá v mnohých oblastiach určovala vývoj Zemplína, je nespochybniteľná. Aj z tohto dôvodu považovala miestna samospráva a milovníci regionálnych dejín za potrebné vybudovať pamätnú izbu, ktorá by aspoň v hrubých črtách pripomínala slávnu minulosť. Nájdete ju na obecnom úrade, kde je na požiadanie sprístupnená verejnosti.

Pamätná izba formou výstavy tradičnej keramiky, replikou pece na vypaľovanie krčahov a panelovou prezentáciou približuje miestnu históriu v niekoľkých okruhoch. V prvom rade je to prezentácia miestneho hrnčiarstva, ktoré je podľa písomných záznamov najstaršie známe na Slovensku. Nachádza sa tu galéria najznámejších majstrov tohto umeleckého remesla, a to najmä vystavením dnes už historických fotografií. Okrem toho tu nájdete panel venovaný histórii pozdišovského školstva, ktoré siaha až do 14. storočia.

Nemalá pozornosť sa tu venuje aj osobnostiam, ktoré v obci pôsobili. Patria k nim Jonáš Záborský, Július Barč – Ivan, Karol Benjamín Samuel Seredaj, ale tiež Ján Amos Komenský. Ïalší panel s historickými fotografiami je tematicky zameraný na historické pamiatky a miestny folklór.

Pozdišovská pamätná izba je učebnicovým príkladom toho, čo môže urobiť obec pre prezentáciu vlastnej histórie tak, aby sa s ňou mohli oboznámiť všetci jej obyvatelia, najmä školopovinné deti, v ktorých je potrebné budovať lokálpatriotizmus, ale tiež návštevníci, čo často ani netušia, na akú historickú pôdu vstúpili.


-sl-

Adresa obecného úradu:

Obecný úrad Pozdišovce
Pozdišovce 144
072 01 Pozdišovce

Telefón: 056 / 647 22 03


* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.