login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Moldava nad Bodvou: Vínna pivnica – Múzeum vín

@ :: Okolie ::     Jan 14 2010, 13:08 (UTC+0)






Moldava nad Bodvou, okres Košice-okolie: Ladislav Máte Sepši (Laczkó Máté Szepsi) patrí medzi najznámejších rodákov Moldavy nad Bodvou. Mnohí vinári dozaista nevedia o jeho kľúčovom vynáleze, ktorým je receptúra na tokajský samotok, známy aj ako „aszú“. Tým je pestovanie cibéb, ktoré sa pridávajú do vína z typickej tokajskej zmesi hrozna - furmintu, lipoviny a žltého muškátu. Cibéby tvorí hrozno, ktoré sa nechá prezrieť a prerásť ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea a doslova zosušiť priamo na vinnej réve, takže jeho cukornatosť je 60 až 65 percent. Podľa množstva zozbieraných putní sa potom cibéby pridávajú do vína a nechávajú niekoľko rokov luhovať, čím vzniká špecifická chuť tokajského samotoku.

Ladislav Máte (1576 – 1633) nebol len vinárom. Pôsobil ako kazateľ v Erdöbényi, potom bol dvorný duchovný rodiny Lórantfiovcov (Lórántffy). Zároveň pôsobil ako spisovateľ, kronikár a dejepisec.

Pamiatke svojho rodáka, ale aj prezentácii vínnej oblasti v okolí Moldavy je venované miestne múzeum vín, ktoré sa nachádza na Hlavnej ulici č. 58 pod kultúrnym domov. Návštevník sa v ňom bližšie oboznámi s tradíciou pestovania viniča na Turnianskej vínnej ceste, ale tiež v Tokaji, kde mal Ladislav Máte svoje vinice. V neposlednom rade je expozícia venovaná pamiatke miestnych moldavských vinárskych závodov, ktoré v minulosti patrili pod štátny podnik Víno Košice, a kde sa vyrábali „v čase socializmu populárne vína“ značiek Novohradské dievča a Rubeso. Pestovanie hrozna v okolí Moldavy dnes nemá veľkohospodársky charakter a je zredukované na menšie súkromné vinice. Zariadenia niekdajších závodov na výrobu vína využíva poľnohospodárske družstvo Vinohrady Choňkovce.

Vínna pivnica so stálou expozíciou a archívom vín je verejnosti prístupná na požiadanie. Návštevy zabezpečuje Infocentrum Moldava so sídlom na Hlavnej ulici č. 58, t.č. 055 / 489 94 21. Na objednávku v dostatočnom časovom predstihu a pri počte záujemcov od pätnásť osôb môže byť návšteva spojená s degustáciou vín.

Slavomír Szabó

Informačný zdroj:

Infocentrum Moldava
Mihályi Molnár László: Szepsi Laczkó Máté – život a dielo vynálezcu tokajského samotoku


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.