login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Rieka Hnilec

@ :: Gelnica - okolie ::     Jun 23 2010, 16:51 (UTC+0)




Rieka Hnilec pramení na úbočí Kráľovej hole v nadmorskej výške 1 705 metrov; v blízkosti sa nachádzajú aj pramene riek Hornád, Hron a Čierny Váh. Do Košického samosprávneho kraja vstupuje v oblasti Dobšinskej ľadovej jaskyne. Celková dåžka toku Hnilca je 89 kilometrov a jeho povodie – z časti juh Národného parku Slovenský raj – pokrýva 665 štvorcových kilometrov. V oblasti Dediniek sa vlieva do vodnej nádrže Palcmanská Maša. Tu je umelo prečerpávaná časť vody z jeho toku do Dobšinského potoka pre potreby elektrárne Vlčia Dolina - Dobšiná, takže za priehradou je v čase prevádzky eletrárne prietok Hnilca výrazne nižší. Približne od dediny Mníšek nad Hnilcom opätovne naberá na sile. Pri obci Jaklovce sa vlieva do Ružínskej priehrady a tvorí tak prítok Hornádu.

Horná časť toku má charakter horskej bystriny, ktorá mohutnie s jednotlivými prítokmi. Pri obci Stratená vytvára malebný kaňom známy ako Stratenská tiesňava. Vyznačuje sa vysokými kolmými skalami a nachádzajú sa tam aj dve prírodné rezervácie: Národná prírodná rezervácia Stratená a Hnilecká jelšina.

Hnilec počas svojho toku priberá vodu zo 45 potokov, z ktorých najvýznamnejšími sú Železný potok, Smolník a Kojšovský potok. Preteká v blízkosti alebo priamo cez obce a osady Dobšinská ¼adová Jaskyňa, Stratená, Stratenská píla, Dedinky, Dobšinská Maša, Mlynky, Palcmanská Maša, Prostredný Hámor, Rakovec, Sykavka, Hnilec, Peklisko, Nálepkovo, Vyšné Hrable, Švedlár, Nižné Hrable, Mníšek nad Hnilcom, Helcmanovce, Prakovce, Matilda Huta, Gelnica (okresné mesto), Žakarovce, Mária Huta a Jaklovce – v Ružínskej priehrade pokračuje k obci Margecany, kde do priehrady vstupuje Hornád.

Časť toku Hnilca je splavná a vyhľadávaná turistami obľubujúcimi kajaky a rafting. Bližšie informácie o možnostiach splavovania a skúsenostiach vodákov nájdete na internetových stránkach www.kanoistika.sk a www.rieky.sk.




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.