login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slavošovce: Rodný dom Pavla Emanuela Dobšinského

@ :: Roznava - Okolie ::     Nov 13 2010, 20:05 (UTC+0)





Slavošovce, okres Rožňava: Dielo slovenského spisovateľa Pavla Dobšinského hádam netreba nikomu predstavovať. Jeho Prostonárodné slovenské povesti, neskôr vydávané aj pod titulom Slovenské ľudové rozprávky, ovplyvnili celé generácie. Autor, ktorý čerpal z ľudovej slovesnosti a zanechal národu odkaz nevyčísliteľnej hodnoty, sa narodil v dedine Slavošovce na Gemeri. Jeho rodný dom sa zachoval a dnes sa v ňom nachádza expozícia, ktorá pripomína život a dielo tohto nestora slovenskej klasiky.

Budova stojí uprostred obce neďaleko kostola a trvalá výstava je rozdelená do niekoľkých častí. V prvej miestnosti na nachádzajú etnografické zbierky gemerského ľudu. Nájdete tu zachovalé krosná i rozličné iné náradie, ktoré sa denne používalo, avšak dnes sa radí už len medzi múzejné exponáty. Ïalšia časť je venovaná dielu spisovateľa. Môžete si pozrieť niektoré postavičky z jeho rozprávok, zatiaľ čo vás sprevádza zvukový záznam dramatického čítania jeho Troch zhavranelých bratov. Súčasťou expozície je i trinásta komnata, do ktorej si otvorí dvere návštevník sám.

Posledná z výstavných miestností je venovaná zbierke historických fotografií a dobových dokumentov ako aj osobných predmetov Pavla Dobšinského, medzi ktorými dominuje jeho fajka zo slonoviny. Možno práve z nej si vychutnával tabakový dym, keď spisoval fantazijné príbehy o drakoch, bosorkách, kráľoch i zbojníkoch. Zbierku týchto exponátov obci Slavošovce daroval spisovateľ Ján Čajak ml., ktorý bol s Dobšinskými rodinne spojený a jednotlivé predmety uchovával doma v úcte už jeho otec.

Vstup do expozícií je možný na požiadanie, je však vhodné ohlásiť sa vopred.

Rodinný dom prevádzkuje obec Slavošovce.

Kontakt: Obecný úrad Slavošovce, tel: 058 / 7882600-2, e-mail: ou@slavosovce.sk

Sprievodca expozíciou: Paedr. Mgr. Milan Sajenko, tel: 0907 367 938, 0907 159 163




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.