login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrušov: Hrušovské rybníky

@ :: Roznava - Okolie ::     May 20 2011, 11:49 (UTC+0)




Hrušov, okres Rožňava: Medzi obcami Hrušov a Jablonov nad Turňou sa nachádzajú Hrušovské rybníky, ktoré v tichom a pokojnom prostredí vytvárajú priam idylickú atmosféru určenú predovšetkým na relaxáciu. Nad dvoma jazerami sa na severnej strane nachádza horský priechod Soroška, ktorý spája Silickú planinu s planinou Horný vrch, z južnej strany je to planina Dolný vrch. Samotné rybníky sú však súčasťou západnej časti Turnianskej kotliny a poskytujú dobrý východiskový bod nielen pre náročnejšiu turistiku v Slovenskom krase, ale i na krátke prechádzky.

Prístupové poľné cesty k rybníkom vedú z obcí Jablonov nad Turňou aj Hrušov. Vhodnejšia je cesta z Hrušova, pri jazerách sa nachádza parkovacia plocha pre autá.

História

Rybníky tu údajne boli už pred niekoľkými storočiami, ale časom zanikli. Voda však odtiaľ nezmizla. Okolité planiny majú ľahko priepustné vápencové podložie, takže zatiaľ čo na planinách budete hľadať pramene len s veľkými problémami, kotlina pod nimi bola často premáčaná. Najstarší obyvatelia okolitých obcí si ešte pamätajú časy, keď sa tu nachádzali len mokrade, kde chodili močiť konope. Zmena nastala v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch 20. storočia, keď popri Turnianskom rybníku a Hrhovských rybníkoch navàšením hrádze vybudovali aj Hrušovské rybníky. Výstavba prešla neskôr ďalšími úpravami, súčasný stav je z roku 1979.

Súčasnosť – rybári

Rybníky o celkovej ploche 14 hektárov sú vyhľadávaným miestom rybárov. Ide predovšetkým o lov kaprov, ale nachádzajú sa tu aj šťuky, ploskáče, zubáče a úhory. Vody sú pravidelne zarybňované, lovný revír je v správe Slovenského rybárskeho zväzu Rožňava. Informácie o aktuálnom stave a možnostiach lovu nájdete na stránke www.srz-rv.kovmasters.sk.

Súčasnosť – vtáctvo

Jazerá nie sú natoľko zarastené pálkou ako napríklad Hrhovské rybníky, výskyt vodného vtáctva je tu teda o niečo nižší. Početne zastúpený tu žije trsteniarik veľký a trsteniarik pásikový, z kačíc prevažne kačica divá. Príležitostne sa na jazere zastavia aj labute.

Samozrejme, výpočet ďalších druhov včítane okolia by bol oveľa dlhší. Najväčšiu šancu presvedčiť sa o tom na vlastné uši má každý, kto si ráno privstane, aby si vypočul tunajší mnohoraký spev na svitaní, alebo aspoň večer za súmraku.

Súčasnosť – rekreačné možnosti

Jazerá nie sú určené na kúpanie. Nachádzajú sa však na Turnianskej vínne ceste s početnými možnosťami ochutnávky vín.

Z obce Hrušov vedie zelená turistická značka na Silickú planinu a žltá turistická značka na Sorošku. V blízkosti sa nachádza nenáročný pahorok s dobrým výhľadom Veľký Paklán.

Priamo pri jazere nájdete ubytovanie Rybárska chata, v Hrušove Kúriu u Bociana a v Jablonove nad Turňou Villa Sisi.

GPS Hrušovské rybníky: N 48°35,263' / E 020°38,680'

Odporúčaná stránka – Turnianska vínna cesta: http://tvcesta.webnode.sk/


Slavomír Szabó






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.