login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Duchovná cesta

@ :: Gelnica - okolie ::     May 20 2011, 15:29 (UTC+0)





Smolník, okres Gelnica: Pokiaľ sa pozriete na turistickú alebo hocakú inú kvalitnú mapu, nájdete okolo Smolníka množstvo vyznačených kostolov, kaplniek a krížov. Samotný Smolník, v ktorom žije niečo nad 1 100 obyvateľov, má tri kostoly, resp. päť kostolov, pretože kaplnka Navštívenia Panny Márie a kaplnka sv. Jozefa-robotníka patria medzi púťové kostoly a sú i tak veľké.

Nečudo, že práve tu sa zrodila Duchovná cesta. Táto v podstate existuje už dávno, niekedy od 18. storočia. Bola to trasa púte na odpust, ktorý sa vždy konal i koná pri kaplnke v Štóskom sedle, a to v prvú júlovú nedeľu. Chodievali tadiaľ náboženské procesie, ktoré mali stanovené zastavenia s modlitbami ruženca. Preto sa i dnes všetky kaplnky tejto cesty nazývajú ružencové. Trasa je vyznačená turistickými značkami a ponúkaná celoročne ako jeden z obecných produktov cestovného ruchu.

Smerovanie trasy

Duchovná cesta začína priamo v centre Smolníka pri farskom kostole sv. Kataríny. Mohutná stavba stojí na mieste, kde bol podľa písomných prameňov chrám už v roku 1332. Dodnes ťažko určiť, či kostol iba stojí na základoch pôvodného, alebo časť jeho múrov pochádza ešte zo starších čias. V súčasnosti v chrámovej architektúre dominuje klasicizmus a ako vznik terajšieho stavu sa udáva roku 1801. Hneď blízko stojí aj samostatná zvonica. Vedľa kostola sa nachádza informačná tabuľa Duchovnej cesty.

Trasa odtiaľ pokračuje Banskou ulicou a čosi po vyše 300 metroch bočí vpravo až k domu č. 299. Odtiaľ prechádza nahor, počítajte s nástupom strmšieho stúpania, no aj s odmenou, ktorou sú pekné výhľady na Smolník, jeho dolinu a okolité hory. Takto prídete ku krížu nad spálenou hutou a ďalej stúpate popri štyroch kaplnkách. Tesne pod hrebeňom vyjdete na asfaltovú cestu č. 548 ku piatej kaplnke a odtiaľ popri ceste asi ďalších 120metrov ku krížu a do stredu Štóskeho sedla. Na tomto mieste s kaplnkou – púťovým kostolíkom Navštívenia Panny Márie z 18. storočia trasa končí.

Základné údaje

Duchovná cesta v Smolníku je dlhá len 2 850 metrov, avšak musíte počítať s prevýšením 221 metrov. Najstrmšia je za obcou po asfaltovú cestu. Značená je obojstranne, čo znamená, že ju môžete absolvovať aj opačným ako opísaným smerov a potom budete stále klesať.

GPS Kostol sv. Kataríny: N 48°43,776' / E 020°44,381'
GPS Kaplnka Navštívenia Panny Márie: N 48°43,308' / E 020°45,704'



Slavomír Szabó






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.