login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Malá Lodina: Sivec

@ :: Okolie ::     Nov 04 2011, 13:24 (UTC+0)








Malá Lodina - katastrálne územie už nejestvujúcej obce Ružín, okres Košice-okolie: Sivec nepatrí medzi najvyššie vrchy, má dokonca len 781 metrov nadmorskej výšky. Napriek tomu sa radí medzi najnavštevovanejšie kopce v okolí Košíc. Dôvodom sú pohľady, ktoré poskytuje zo svojho vrcholu. Pokiaľ je pekné počasie, dovidieť aj na Lomnický štít, ktorý je odtiaľ vzdialený vzdušnou čiarou 75 kilometrov. Aj v prípade oparu však môžete zhliadnuť Roháčku, Kojšovskú hoľu a mnohé ďalšie hory Volovských vrchov, ale tiež Braniska a Slanských vrchov.

Dlhý vápenatý vrchol poskytuje výhľad aj na Ružínsku priehradu a blízke Sivecké lúky, ktoré na jeseň vďaka veľkému brezovému háju nádherne zožltnú. Na jar zasa Sivec zakvitá poniklecom.

Vysoké bralo, ktorým je Sivec ukončený, je dobre rozpoznateľné z celého okolia. Napriek tomu je cieľom menej náročných túr oddychového charakteru.

Sivec vo faktoch

Sivec je súčasťou Slovenského rudohoria, časti Volovské vrchy, celku Čierna hora, chrbta Pokryvy, lokality Ružínsky kras. Vrcholové bralo tvorí pretiahnutý skalný hrebienok, ktorého strmé svahy klesajú k Ružínskej priehrade a na Sivecké lúky.

Z geologického hľadiska ide o krasové územie, jedno z najmenších na Slovensku, ktoré siaha od Sivca po Vysoký vrch. Nachádza sa tu niekoľko jaskýň, z ktorých najdlhšia (Veľká ružínska jaskyňa) má 111 metrov.

Vrch Sivec je súčasťou Prírodnej rezervácie Sivec, v ktorej platí 5. stupeň ochrany a neumožňuje vybočovať z turistických značkovaných chodníkov. Rezervácia má 1 697 900 štvorcových metrov a jej územie je predmetom ochrany už od roku 1954. Dôvodom ochrany je samotné bralo Sivca, tiež pôvodný bukový les a vápencové boriny, vysoký počet výskytu teplomilných chránených rastlín a hniezdiská vzácnych vtáčích druhov.

Odporúčaná trasa výstupu

Rôznou kombináciou pomerne hustej siete turistických značiek je Sivec prístupný z viacerých blízkych bodov. Odporúčaná trasa predstavuje najkratšiu cestu na vrchol a vďaka prechodu cez Sivecké lúky azda aj najkrajšiu.

Zelená značka: Vodná nádrž Ružín, most – Priehyba pod Sivcom (1 hod a 5 min)
Žltá značka: Priehyba pod Sivcom – Sivec (30 min)
Celkový čas čistej chôdze: 1 hod a 35 min
Cesta späť po tej istej trase: 1 hod a 10 min

Prevýšenie:
Vodná nádrž Ružín, most - 327 m.n.m.
Priehyba pod Sivcom – 640 m.n.m.
Sivec – 781 m.n.m.
Celkové prevýšenie – 454 metrov


Zelená značka: Vodná nádrž Ružín, most – Priehyba pod Sivcom

Trasa začína pri moste cez Ružínsku priehradu, ktorý je ako zastávka Ružín dostupný autobusovými spojmi z Košíc do Opátky, prípadne do Gelnice. Nachádza sa tu aj dostatok priestoru na parkovanie áut.

Od mosta vedie úzka asfaltová cesta popri vodnej nádrži a chatovej oblasti. Hneď pri moste naľavo sa nachádza rozdeľovník značiek. Pokračujte touto asfaltovou cestou do chvíle, keď od nej napravo stúpa do lesa široká lesná cesta. Cez cestu je železná závora. Stúpajte lesnou cestou, značkovanie je v pohode. V jednom úseku dobre viditeľná značka ukazuje na úzky lesný chodník, po ktorom prejdete opäť na širokú lesnú cestu. Z tej znova po chvíli ešte raz zelená značka bočí na úzky lesný chodník, ktorý smeruje priamo na Sivecké lúky. Po chvíli cesta lesom končí a otvára sa lúčnatý priestor. Naľavo hore už vidíte vrchol Sivca. Zmierni sa stúpanie a značka ďalej vedie cez lúky k rozľahlému brezovému háju. Prejdete popod ståpy s vysokonapäťovým vedením a cez ďalší úsek brezového hája sa dostanete na menšiu lúku, kde sa zelená značka stretáva so žltou. Ste v Priehybe pod Sivcom.

Žltá značka: Priehyba pod Sivcom – Sivec

Na križovatke zelenej a žltej turistickej značky sa nachádza masívny drevený stôl s lavicami na oddych aj veľká tabuľová mapa. Odtiaľ je výstup na vrchol len 30 minút. Žltá značka vedie prevažne bukovým lesom a mierne stúpa bokom svahu až k vrcholu. Značenie je dobré. V jednom úseku ešte pred vrcholom prichádza k vápencovému bralu, mnohí turisti tu značku opúšťajú a na vrchol prejdú priamo po brale. V závere sa na bralo napojí aj žltá značka a posledné metre idú vrcholom úzkeho hrebeňa až k vrcholovej kronike. Dostávate sa na miesto nádherných výhľadov.

Kam ďalej

Pokiaľ sa neplánujete vrátiť tou istou cestou naspäť, máte niekoľko možností. Žltá značka vedie na vlakovú zastávku Ružín. Zelená zasa na Vysoký vrch, kde sú možnosti pokračovať po značkovaných trasách do Veľkej Lodiny, cez Jánošíkovu baštu do Kysaku, cez Kráľovu studňu do Družstevnej pri Hornáde alebo červenou značkou až do Košíc. Zvážte svoje sily a časové možnosti.

GPS rázcestí turistických značiek

Vodná nádrž Ružín, most - N 48°49,973' / E 021°04,628'
Priehyba pod Sivcom – N 48°50,530' / E 021°06,115'
Sivec – N 48°50,897' / E 021°06,009'

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.