login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Háj: „Filmový anjel“

@ :: Okolie ::     Jan 18 2012, 14:02 (UTC+0)




Háj, okres Košice-okolie: Obec Háj a Hájska dolina patria k pomerne navštevovaným častiam Slovenského krasu. Turistov lákajú Hájske vodopády, Hačava na konci Hájskej doliny, prípadne možnosti turistických značiek vedúcich cez Jasovskú planinu, tiež cez Turniansku planinu na Turniansky hrad alebo do Zádielskej doliny. Obec má však ešte jednu atypickú atrakciu navyše. Je to 7,5 metrov vysoká socha anjela s ulomeným krídlom, ktorú vidieť už z diaľky. Táto plastika nemá dlhú históriu, ale o to zaujímavejšiu. Bola vyrobená ako rekvizita pre potreby americkej vojnovej drámy Za nepriateľskou líniou (Behind Enemy Lines), v ktorej hlavné úlohy stvárnili Gene Hackman a Owen Wilson.

Filmový príbeh uvádza diváka do prostredia vojny v Juhoslávii a časť sa nakrúcala v Slovenskom krase, včítane Zádielskej doliny. Socha anjela s odtrhnutým krídlom sa v jednotlivých scénach opakuje viackrát so symbolickým obrazovým významom, ktorý možno pretlmočiť slovami - vojne nie je nič sväté. Nakrúcanie sa uskutočnilo v roku 2000 a film svetovú premiéru v roku 2001. Keďže počas nakrúcania mal americký filmový štáb na futbalovom štadióne obce Háj svoje dielne a zariadenie na výrobu umelého snehu, po ukončení práce sochu anjela obci venovali.

Anjel dnes

Kto očakáva veľkú kamennú sochu, bude možno trochu sklamaný. Je to filmová rekvizita, takže anjel je vyrobený z polystyrénu („morskej peny“) a zvonku stvrdený cementáciou, aby na prvý pohľad vyzeral ako vytesaný zo skaly. V súlade s témou akčného filmu vyzerá, že mu niekto časť jeho tváre i polovicu tela rozostrieľal guľometom. Na zemi vedľa neho leží jedno „ulomené“ krídlo.

Pri plastike sa nachádza tabuľa, na ktorej sú umiestnené novinové články o práci amerických filmárov v Slovenskom krase i trvalej inštalácii anjela v Háji.

Ako sa tam dostať

Socha je viditeľná už z diaľky, keď prichádzate jedinou príjazdovou cestou z Turne nad Bodvou. Stojí na okraji obce Háj na pozemku cintorína pri katolíckom kostole.

Ako vchádzate do Hája, hneď na začiatku sa nachádza tabuľa so šípkou ukazujúcou vpravo a nápisom „Filmový anjel“. Dá sa ísť aj v smere tejto šípky, ale len o pár domov ďalej sa nachádza rovnaká smerovka s rovnakým odkazom. Od tejto druhej šípky je to výrazne bližšie, nebudete časť dediny obchádzať. Prejdete len krátkou uličkou k bránke do areálu pri kostole, v jeho hornej časti sa nachádza cintorín a na jeho konci už uvidíte „filmového anjela“.

GPS „Filmový anjel“: N 48°37,722' / E 020°51,446'


Slavomír Szabó









***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.