login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Slaná: Pôvodne gotický kostol

@ :: Roznava - Okolie ::     May 31 2012, 12:55 (UTC+0)

.


.


.


.


Nižná Slaná, okres Rožňava: Nižná Slaná ako dedina vznikla v 14. storočí a do polovice 14. storočia sa datuje aj vznik kostola, ktorý stojí na Letnej ulici č. 63 a tvorí dominantu obce. Zachovala sa aj časť obranných múrov s krytou vstupnou bránou. Takáto premena kostolov a ich areálov na pevnosti bola typická najmä v časoch tureckých nájazdov. Keď obec prepadli osmanskí bojovníci, ľudia sa často aj s dobytkom stiahli za hradby a bránili sa tam ako na hrade.

História pamiatky

Kostol bol postavený približne v polovici 14. storočia v gotickom štýle. Ako bývalo v tom čase na dedinách zvykom, chrám nemal vežu, ale vedľa stojacu samostatnú drevenú zvonicu.

V 14. storočí ešte žiadna protestantská cirkev nejestvovala (s výnimkou zle organizovaných náboženských tzv. heretických spolkov). Kostol v Nižnej Slanej teda vznikol ako rímsko-katolícky. V roku 1594 však miestny pleban Venceslav Astronómus ovplyvnený učením Martina Luthera prestúpil na evanjelickú vieru a s ním aj veriaci patriaci k jeho farnosti. V tom čase mala Nižná Slaná 337 obyvateľov.

V tom istom roku došlo aj na prvú väčšiu prestavbu chrámu. Pristavaná bola veža so strechou v tvare osemhranného kužeľa. Tento tvar vežovej strechy sa zachoval dodnes napriek tomu, že v rokoch 1815 a 1844 kostol vyhorel.

Opis pamiatky

Keďže kostol prešiel viacerými prestavbami, z pôvodného gotického slohu veľa neostalo. Vo svätyni pri oltári je však strop stále zaklenutý typickým gotickým lomeným oblúkom.

Na drevenom oltári s kamenným podstavcom sa nachádza veľký (200x100 cm) obraz, olejomaľba Ježiša Krista na Olivovej hore. Jeho autorom je Gustáv Katzman, ktorý obraz namaľoval v roku 1869.

Klasicistická kovová krstiteľnica s tepaným dekorom rozety pochádza zo začiatku 19. storočia.

Na chóre sa nachádza organ z roku 1839, má osem registrov.

Za Nižnou Slanou na kopci Muránčok stála ešte v 15. storočí malá pevnosť s vojenskou posádkou. Podľa povesti viedla z tejto pevnosti podzemná chodba až do kostola.

Prístupnosť pamiatky

Kostol je prístupný len v čase bohoslužieb. V prípade záujmu o prehliadku sa kontaktujte na miestnu faru.

Kontakt

Cirkevný zbor ECAV Nižná Slaná - Kobeliarovo
Letná 39, 049 23 Nižná Slaná
telefón: 058/795 12 41
e-mail: miroslav.mato@gmail.com

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:

Autorský kolektív: Vlastivedný slovník obcí na Slovensku
Štefan Junger, Martin Kanaba, Dušan Vandrášik: Nižná Slaná
Autorský kolektív: Pamiatky východoslovenského kraja v štátnych zoznamoch


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.