login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silická Jablonica: Pôvodne gotický kostol Povýšenia sv. Kríža

@ :: Roznava - Okolie ::     Dec 13 2013, 20:00 (UTC+0)

.


.


.


.


.


.


.


.


.


Silická Jablonica, okres Rožňava: Architektonickou dominantou Silickej Jablonice je pôvodne gotický kostol Povýšenia sv. Kríža, ktorý sa nachádza na vyvýšenine približne uprostred obce. Vzhľadom na veľkosť dediny, v ktorej v súčasnosti žije menej ako dvesto obyvateľov, je neštandardne veľký. V minulosti mal aj púťový význam vzhľadom na sviatky sv. Petra a sv. Pavla, ktorým je zasvätený oltár, pričom pri púti týchto sviatkov zastrešoval veriacich z obcí Silická Jablonica, Hrušov, Jablonov nad Turňou a dnes už nejestvujúcej obce Derenk.

História pamiatky

Prvú písomnú zmienku o Silickej Jablonici poznáme z roku 1386, avšak je pravdepodobné, že je omnoho staršia. Susedná obec Hrušov je známa už z roku 1234 a vedľajšia dedina Jablonov nad Turňou z roku 1235. Všetky tri obce pritom obhospodarovali najmä veľké ovocné sady a vinohrady; ovocie vyvážali do značnej časti vtedajšieho Uhorska. Je teda dôvod domnievať sa, že súčasný kostol nie je prvým, ktorý sa v Silickej Jablonici nachádzal.

Podľa miestnej tradovanej povesti patrila obec k hradu Sokolí kameň, čo je aj vzhľadom na bezprostrednú blízkosť hradných ruín dosť pravdepodobné. Povesť hovorí, že obyvatelia dediny zachránili sestru majiteľa hradu Bebeka pred vpádom Tatárov. Bebekova sestra sa údajne natoľko s dedinčanmi zblížila, že sa nechala v dedine pochovať. Podľa tohto príbehu jej telo uložili pod vtedajší drevený kostolík, ktorý sa nachádzal trochu nižšie ako súčasný kostol Povýšenia sv. Kríža a jeho miesto dnes zaznamenáva dobre viditeľný liatinový kríž.

Na mieste terajšieho chrámu stál kamenný kostol už 15. storočí. Bol zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie. V 18. a 19. storočí, keď celú ovocinársku a vinohradnícku oblasť ovládal rod Andrássyovcov, nechali jeho predstavitelia kostol prestavať do súčasnej podoby. Prestavba to bola veľkolepá, avšak zapríčinila aj to, že z pôvodnej gotiky sa nič nezachovalo. Viac podľa tradovaných než výskumom overených faktov zo starého chrámu tu ostala časť svätyne a loď kostola bola zbúraná a prestavaná na väčšiu.

Opis pamiatky

Kostol Povýšenia sv. Kríža v Silickej Jablonici patrí medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska. Postavený je v novogotickom slohu. Na katolícky kostol má pomerne strohý interiér, avšak nevšedne veľké priestory s mohutným dreveným chórom.

Priamo v oltári je uložený list z roku 1781, ktorého presný preklad pravdepodobne doposiaľ nikto nevyhotovil, avšak má pojednávať o dare Andrássyovcov na prestavbu chrámu.

V prípade dohody je možný výstup na vežu s pekným výhľadom na okolie.

Prístupnosť pamiatky

Kostol je prístupný na požiadanie. Patrí pod rímsko-katolícky Farský úrad v Jablonove nad Turňou a kňaz je ochotný v prípade záujmu poskytnúť možnosť vstupu. Kľúče má aj starostka obce Silická Jablonica a na požiadanie kostol turistom otvorí.

Kontakt

Kontakty na faru:
telefón - 058 / 796 11 45
mobil – 0915 957 974
e-mail: jablonov.n.turnou@fara.sk

Silick8 Jablonica - starostka: 058 7961 413, 058 7881 142, 0918 348 064


Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.