login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vinné: Kostol sv. Anny

@ :: Michalovce - okolie ::     Aug 07 2009, 14:03 (UTC+0)





Vinné, okres Michalovce: Kostol sv. Anny, ktorý sa nachádza na námestí vo vyšnej časti Vinného, nebol prvým chrámom v katastri obce. Na úpätí kopca Senderov je stále možné nájsť zvyšky sakrálnej stredovekej stavby, ktorá bola podľa archeologického výskumu funkčná už v prvej polovici 13. storočia. Išlo pravdepodobne o kláštorný kostol, spomína sa aj v zápise z roku 1336, kedy však už kláštor nejestvoval.

Počiatky výstavby kostola priamo v obci sa datujú do konca 13. storočia. Išlo o klasický dedinský chrám, ktorý nebol opatrený vežou, ale vedľa kamennej stavby stála drevená zvonica. Pôvodné patronícium bolo venované 11 tisíc pannám a martýrom. V roku 1598 prešiel kostol pod protestantov, v 17. storočí bol vážne poškodený. V roku 1735 ho opravili a opäť patril i patrí rímsko-katolíckej cirkvi. Dostal nové patronícium a zasvätený bol svätej Anne. Čiastočne klasicistický charakter získal prestavbami v 19. a 20. storočí.

Z architektonického hľadiska je to jednoloďový chrám s polygonálnym uzáverom presbytéria a dodatočne predstavanou vežou. Z pôvodnej prvotnej stredovekej stavby a zachovalo obvodové murivo lode. Súčasné presbytérium vzniklo až v polovici 15. storočia a zachovali sa v ňom gotické okná, pastofórium a pôvodný lomený portál. Veža sa architektonicky člení na dve časti. Do výšky lode je gotická aj so zachovaným pôvodným oknom, vyššie časti pochádzajú z neskorších období. Interiér kostola je v neogotickom štýle. Nachádzajú sa v ňom kamenné epitafy zo 16. a 17. storočia.

-sl-

Použitá literatúra:

Konik, Čurmová, Lugošová, Hlaváčová: Pod Vinianskym hradom (Zemplínska spoločnosť, 2006)

Viera Čurmová: Kultúrne pamiatky Zemplína I. (Zemplínska poločnosť, 2005)











***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.