login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Orechová: Vinice a víno

@ :: Sobrance - Okolie ::     Oct 13 2009, 22:38 (UTC+0)








Orechová, okres Sobrance: Podvihorlatská oblasť okresu Sobrance sa radí k najteplejším miestam na Slovensku. Nečudo, že práve tu nájdeme široké lány vinohradov, ktoré už historicky patria k celému regiónu. Typickým príkladom je obec Orechová, v ktorej sa rozprestiera 40 hektárov viníc patriacich spoločnosti Regia TT produkujúcej vína s označením Pivnica Orechová.

Spoločnosť pokračuje v tradícii niekdajšej šľachtiteľskej stanice, ktorá v obci pôsobila od roku 1966. Okrem pestovania hrozna a produkcie vína sa v rámci zachovania a zveľadenia genofondu zameriavajú na šľachtenie očiek pre štepenie ušľachtilých odrôd viniča. Táto tradícia im aj ich odberateľom umožňuje výrobu odrodovo čistých kvalitných vín.

V tejto oblasti sa vinič pestoval minimálne od 18. storočia. Išlo však predovšetkým o menej kvalitné druhy, medzi ktorým dominovala Izabela. Táto sa tu už dnes využíva skôr na stolovanie ako výrobu vína, v Orechovej sa už nepestuje. V päťdesiatych rokoch, keď sa tu spájali staré a zakladali nové vinice, začali dominovať ušľachtilejšie odrody. Dnes tu nájdete Irsai Oliver, Müller thurgau, Cabernet sauvignon, Svätovavrinecké, Frankovku modrú, Chardonnay, Rulandské šedé, Rizling rýnsky, Tramín červený a Veltínske zelené.

Zloženie pôdy, teplá klíma s vysokým počtom slnečných dní, vysoká cukornatosť hrozna a spoločnosť zameraná na združení vyštudovaných vinárov sa odrážajú na kvalite. Tú potvrdzujú mnohé súťažné ocenenia miestnych vín.

I keď sa spoločnosť neorientuje na agroturistiku, väčšie skupiny môžu po telefonickom dohovore absolvovať prehliadku viníc a pivníc. Každému je prístupná firemná predajňa, ktorú nájdete v sídle spoločnosti a kde sú dostupné vína vysokej kvality.

Kontakt:

Adresa: Regia TT, Orechová 89, 072 51 pošta Krčava
Telefón: 056/698 11 80, 056/698 11 81
Domovské internetové stránky: www.pivnicaorechova.sk

Spracoval: Slavomír Szabó







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.