login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšná Slaná: Mládenecký rituál

@ :: Historické foto ::     May 23 2012, 08:33 (UTC+0)

Vyšná Slaná, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza z dvadsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej mladého muža z Vyšnej Slanej v typickom kroji. Mládenecké časy patrili k tomu najkrajšiemu veku, na ktorý dnešní starí páni radi spomínajú. Zhodne tvrdia, že kedysi sa žilo omnoho skromnejšie, ale ľudia v obci boli družnejší a veselší. Potvrdzujú to aj mnohé rituály, ktoré boli s týmto vekom spojené.

Rituály sa rôznili podľa kalendára a začali už hneď v prvý novoročný deň. Na 1. januára sa mládenci stretli a chodili vinšovať do domov, kde mali dievky na vydaj. Okrem slávnostných krojov sa ešte prizdobili liatymi medenými zvoncami - cingilačmi, ktoré si priväzovali na nohy pod kolená. Keď prišli do domu vinšovať, zároveň dupali nohami o zem, aby zvonce bolo počuť čo najviac.

Sprievod, v ktorom prichádzali, bol svojrázny. Mládenci si dali cez hlavy konské chomúty a zapriahli sa do saní. Saní bolo viac, jedny ťahalo tak zo desať mladých mužov. Na saniach sedel najstarší zo skupiny, ktorý mal oblečený dlhý kožuch obrátený naruby, na hlave čiapku z ovčej kože a tvár začiernenú sadzami. V rukách držal veľký kôš, do ktorého kládli všetko, čo im ľudia za vinšovanie dali. Zvyčajne išlo o vajíčka, slaninu a klobásy.

Keď takto obišli celú dedinu a navštívili všetky rodiny s dievkami na vydaj, išli do dohodnutého domu, kde z jedál urobili veľkú hostinu. Prišli aj dievčatá a často sa tancovalo až do rána.

Aj nezhody, pokiaľ medzi mládencami nastali, sa väčšinou zvykli riešiť ďaleko sofistikovanejšie než bitkou. Spor medzi dvoma parobkami rozhodoval tzv. jednonohý tanec. Obaja museli počas muziky či spevu tancovať iba na jednej nohe a mohli sa vzájomne drgať. Kto prvý šliapol na zem oboma nohami, prehral.


Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5463