login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ochtiná, Štítnik: Železiarne Concordia

@ :: Historické foto ::     Jun 27 2012, 14:26 (UTC+0)

Ochtiná, okres Rožňava: Nevieme, kedy vznikla táto historická fotografia. Podľa typu papiera však možno predpokladať, že v 19. storočí, najneskôr hneď začiatkom 20. storočia. Tomu zodpovedá aj stav, v akom sa zobrazené železiarne Concordia na ňom nachádzajú.

Spoločnosť Concordia vznikla v roku 1833 (podľa iných zdrojov 1835) a zamerala sa na spracovanie rúd, ktoré sa ťažili pri Ochtinej v lokalitách Horný Hrádok a Dolný Hrádok. V roku 1841 postavili zobrazený závod aj s vysokou pecou, o dva roky neskôr postavili aj druhú vysokú pec, pričom aj v blízkej Kunovej Teplici prevádzkovali zlievareň, taviacu pec a modeláreň. Spoločnosť však v roku 1910 prešla do vlastníctva štátu a od roku 1924 (teda už za I. ČSR) bola jej vlastníkom Tatrabanka Rimavská Sobota. To sa v časoch nastupujúcej hospodárskej krízy ukázalo ako nedobrý ťah a spoločnosť v čase útlmu jej prevádzky zaplavila vlna štrajkov nespokojných robotníkov. Po II. svetovej vojne prešli železiarne a všetko čo po nich ostalo znárodnením a stali sa majetkom „pracujúceho ľudu“.

Spoločnosť Concordia sa vo svojom štítnickom závode zameriavala na spracovanie Sideritu z Ochtinej. Siderit (chemicky uhličnan železnatý) má obsah železa až 48 percent a na rozdiel od iných železných rúd neobsahuje nežiaducu síru a fosfor. Na Slovensku išlo o najčastejšie (a v určitých časoch jedinú) ťaženú rudu na výrobu železa.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
- niekdajší baník, potom predseda MsNV Ochtiná, dnes dôchodca Ján Kupec
- Ján Šlosár: Z dejín Ochtinej
- Martin Hric: Moje spätné spomienky na rodnú obec Ochtinú




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 5193