login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ochtiná: Doprava magnezitu z lomu

@ :: Historické foto ::     Jun 27 2012, 14:29 (UTC+0)

.


Ochtiná, okres Rožňava: Uverejnené fotografie vznikli niekedy začiatkom šesťdesiatych rokov 20. storočia. Vidíme na nich baníkov v magnezitovom lome v Ochtinej ako nakladajú rudu. Na jej dopravu slúžili banské vozíky na niečo cez jeden kilometer dlhej koľajovej trati. Koľaje viedli z lomu na železničnú stanicu Ochtiná, kde sa magnezit prekladal do vagónov a odtiaľ viezol na spracovanie do Jelšavy.

V počiatkoch existencie lomu až do vzniku jelšavských závodov sa magnezit spracovával priamo pri Ochtinej a dodnes na križovatke Ochtiná - Roštár stojí vysoký komín.

Práca baníka v lome údajne nebola o nič menej namáhavá ako pri hlbinnej ťažbe. Celé desaťročia tu sekali magnezit len krompáčmi, banícke zbíjačky prišli na rad až niekedy v päťdesiatych rokoch. Rovnako ručne nakladali rudu do vozíkov, i keď v čase vzniku tejto fotografie už mali aj malý bager poháňaný kompresorom, ktorý vidíme na druhej fotografii.

Vozíky na stanicu išli samé, t.j. samospádom. Podľa spomienok najstarších baníkov to bolo dosť riskantné. Na vrchu vozíka bola uložená priviazaná drevená klada a na spodnom nosnom ráme vozíka stál baník. Keď sa vozík blížil k stanici, úlohou vezúceho sa baníka bolo zhodiť kladu na zem a bezpečne zoskočiť nabok. Vozík potom ťahal za sebou kladu a tým strácal rýchlosť, až ho na konci zastavili prekladači rudy. Vozíky, ktoré mali už aj brzdy, dostali do lomu až niekedy v päťdesiatych rokoch. I tak sa každý musel spúšťať aj s baníkom, aby mal kto brzdiť. Späť k lomu, čiže do kopca, tiahli vozíky kone.


Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
- niekdajší baník, potom predseda MsNV Ochtiná, dnes dôchodca Ján Kupec
- Ján Šlosár: Z dejín Ochtinej
- Martin Hric: Moje spätné spomienky na rodnú obec Ochtinú





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 5468