login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ochtiná, Štítnik: Haviarske bratstvo versus Concordia

@ :: Historické foto ::     Jun 27 2012, 14:50 (UTC+0)

Ochtiná, okres Rožňava: Nevieme, kedy vznikla táto historická fotografia. Podľa typu fotopapiera však možno predpokladať, že v 19. storočí, najneskôr hneď začiatkom 20. storočia. Tomu zodpovedá aj stav, v akom sa zobrazené železiarne Concordia na ňom nachádzajú.

Baníci z Ochtinej sa dlhodobo bránili tomu, aby ich pohltila väčšia spoločnosť, ktorá by v obci diktovala pravidlá. Najväčšie napätie pritom vládlo vo vzťahoch s Jelšavou. Ochtiná si chránila svoj chotár, aby v ňom nemohli ťažiť podnikatelia z okolia. Parcely na ťaženie odpredávala len svojim obyvateľom. Rozdrobení malopodnikatelia z dediny však po čase nedokázali konkurovať silnejším podnikateľom a začali im jednotlivo svoje bane predávať. Týmto sa dostávalo čoraz viac územia do rúk jelšavským a štítnickým zemepánom. Preto v roku 1750 ochtinskí baníci založili Haviarske bratstvo, ale ani v spojení nedokázali dlho odolávať. Haviarske bratstvo malo naviac nielen podnikateľský, ale aj sociálny program, ktorým časť ziskom prechádzala do bratskej pokladnice. Z tej podporovali baníkov, čo utrpeli úraz, boli chorí, alebo už starí a nevládali robiť. Koncom 18. storočia s výnimkou Haviarskeho bratstva už nikto z Ochtinej žiadnu baňu nevlastnil. Haviarske bratstvo malo 11 banských polí.

Silní veľkopodnikatelia zo Štítnickej doliny však nešli len proti malým baníckym spolkom, ale konkurovali si aj navzájom. Vec vyriešili podľa známeho a stále platiaceho hesla: „Ak niekoho nevieš poraziť, tak sa s ním spoj.“ Preto sa v roku 1833 (podľa iných zdrojov 1835) spojili a založili spoločnosť Concordia, čo v preklade z latinčiny znamená Svornosť. Na jej čele stála rodina Šarkániovcov. Jedno z prvých rozhodnutí bolo vybudovanie železiarní, ktoré vďaka vtedajšej modernej technike dokáže konkurovať až zlikvidovať všetky blízke malé hutnícke prevádzky. Naviac, do ich železiarní pôjde len ruda z baní spoluvlastníkov Concordie. Po tomto muselo ustúpiť aj Haviarske bratstvo z Ochtinej a jeho 11 banských polí prešlo do majetku Concordie.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
- niekdajší baník, potom predseda MsNV Ochtiná, dnes dôchodca Ján Kupec
- Ján Šlosár: Z dejín Ochtinej
- Martin Hric: Moje spätné spomienky na rodnú obec Ochtinú






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 4807