login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ochtiná: V magnezitovom lome

@ :: Historické foto ::     Jun 27 2012, 14:55 (UTC+0)

Ochtiná, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza zo začiatku šesťdesiatych rokov a vidíme na nej baníka v kameňolome pri Ochtinej pri ťažbe magnezitu. Napriek tomu, že to vyzerá tvrdá práca (a takáto i bola), najstarší obyvatelia obce spomínajú na päťdesiate a šesťdesiate roky ako na časy, kedy sa „už robilo ľahšie“.

Takmer jeden a pol storočia tu na lámanie skaly používali len krompáče a všetko bola ručná robota. Až v päťdesiatych rokoch sa zo stavby Trate mládeže vrátil Ochtinčan Pavol Henceľ, ktorý sa tam vyučil za streľmajstra – či ako ho v Ochtinej nazývali – za paliera (od slova páliť). Mal oprávnenie na prácu s dynamitom i inými trhavinami a tak sa robota v lome zjednodušila.

Banícka zbíjačka (vàtačka) na fotografii má nezvyčajne dlhý vrták. Úlohou baníka na tejto povrchovej ťažbe bolo navàtať do skaly otvor dlhý aj 4 metre, v závislosti od toho akú veľkú časť masívu chceli odstreliť. Potom sa dnu vtlačila trhavina s dlhou zápalnou šnúrou, pretože v tom čase sa ešte v Ochtinej neodstreľovalo elektricky na diaľku. Spustila sa siréna, šnúra zapálila a čakalo sa na výsledok detonácie. Často sa odtrhol taký obrovský skalný blok, ktorý ostal v celku, že ho potom ešte na zemi navàtavali ďalšími menšími dierami a odpaľovali menšími množstvami trhaviny, až nakoniec mohli balvany rozbiť zbíjačkami či krompáčmi.

ažba v kameňolome Ochtiná skončila v roku 1964. Pracovalo v ňom vyše sto chlapov, ktorých okamžite do zamestnania prijali Slovenské magnezitové závody v Jelšave.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
- niekdajší baník, potom predseda MsNV Ochtiná, dnes dôchodca Ján Kupec
- Ján Šlosár: Z dejín Ochtinej
- Martin Hric: Moje spätné spomienky na rodnú obec Ochtinú





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4705