login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Štítnik, Ochtiná: Šodronka

@ :: Historické foto ::     Jun 27 2012, 15:05 (UTC+0)

Štítnik, Ochtiná, okres Rožňava: Uverejnená fotografia vznikla niekedy okolo roku 1902 a vidíme na nej niekdajšie železiarne Concordia pri Štítniku. Dobre vidieť aj ståp s lanovkou na dopravu rudy, ktorú tu nazývali „šodronka“. Ruda sa ťažila v ochtinskom chotári v lokalite Hrádok, kde boli bane dve. V bani Horný Hrádok sa nachádzala železná ruda siderit, ale tiež meď, kremeň, pyrit, chalkopyrit, baryt a ankerit. V bani Dolný Hrádok to boli oker a ankerit. Pre potreby železiarní sa využívala baňa Horný Hrádok.

Siderit sa spracovával v dvoch vysokých peciach, pričom jedna bola priamo v železiarňach pri Štítniku a druhá v susednej Kunovej Teplici. Vytavené železo sa dotiaľ vyvážalo do vyhní a hámrov na skujňovanie. Tieto sa nachádzali vo viacerých dedinách, tiež v Ochtinej.

Železiarne postavili v roku 1841 a baňa mala celý rad furmanov, ktorý vozili rudu z Hrádku k vysokým peciam a potom surové železo do hámrov. Lanovku dlhú vyše štyri kilometre spustili v roku 1902, veľká časť z nich tak prišla o prácu. Železiarne na diaľkovú dopravu furmanov nepotrebovali, i keď skujnené železo vyvážali do Tisovca, Ózdu a Diosgyöru. V roku 1894 tu už totiž prevádzkovali železničnú trať Slavošovce – Plešivec, ktorá prechádzala aj cez Ochtinú, Štítnik a Kunovu Teplicu. Suroviny a výrobky sa teda nosili iba na stanicu a nakladali do vagónov.


Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
- niekdajší baník, potom predseda MsNV Ochtiná, dnes dôchodca Ján Kupec
- Ján Šlosár: Z dejín Ochtinej
- Martin Hric: Moje spätné spomienky na rodnú obec Ochtinú





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.







čitateľov: 5685