login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ochtiná: Povrchová ťažba magnezitu

@ :: Historické foto ::     Jun 27 2012, 15:17 (UTC+0)

Ochtiná, okres Rožňava: Táto fotografia vznikla začiatkom šesťdesiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej baníka v kameňolome pri Ochtinej. Kameňolom, ktorý slúžil na ťažbu magnezitu, bol využívaný až do roku 1964. Navštíviť ho možno aj dnes, je však poriadne zarastený.

Podľa údajov najstarších miestnych obyvateľov tu magnezit objavili, keď sa v roku 1893 začala budovať železničná trať Plešivec – Slavošovce. Kameň a zeminu pod podvaly koľajníc získavali otváraním miestnych lomov, pričom v Ochtinej takto odkryli ložisko vysoko kvalitného magnezitu. Do dobudovania trate (1894) ho však využívali len na stavby. Aj okolo gotického kostola v Ochtinej sa nachádza kamenný plot, ktorý je postavený z tejto horniny. Keď začali magnezit využívať na spracovanie, prvé pece vyrástli priamo pod Ochtinou. Až neskôr sa začalo so spracovávaním v Jelšave.

Lom nebol zďaleka jediným ložiskom. Stodesať metrov hlboký prieskumný vrt uprostred Ochtinej potvrdzuje, že minimálne polovica dediny sa nachádza na podloží vysoko kvalitného magnezitu.

Ložisko v starom lome malo tvar veľkej šošovky, v ktorej sa striedal magnezit s dolomitom a s tzv. dolomagnezitom s čiernymi bridlicami. Hrúbka magnezitového ložiska bola 160 metrov. Nálezisko vydalo aj svedectvo z čias prehistorických. V bridliciach sa totiž našli fosílne články trilobitov a ramenonožcov.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
- niekdajší baník, potom predseda MsNV Ochtiná, dnes dôchodca Ján Kupec
- Ján Šlosár: Z dejín Ochtinej
- Martin Hric: Moje spätné spomienky na rodnú obec Ochtinú






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 6844