login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Letanovce: Gazdovia v rokoch päťdesiatych

@ :: Historické foto ::     Jul 02 2012, 07:47 (UTC+0)

Letanovce, okres Spišská Nová Ves: Táto fotografia pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia vidíme na nej starší pár z Letanoviec. Boli to roky, na ktoré miestni obyvatelia neradi spomínajú. Letanovce bola dlhé storočia predovšetkým gazdovská obec a vznikajúce jednotné roľnícke družstvá rozhádali celú dedinu a boli aj plné násilností.

Najskôr niekoľko rokov obec navštevovali agitátori zo Spišskej Novej Vsi, ktorí začali s propagandou výhod družstevníctva. Pre miestnych obyvateľov však boli polia a dobytok na najvyššom stupni materiálnej hierarchie. Keď agitátori neuspeli, začalo vyhrážanie. Išlo o štandardné postupy, v rámci ktorých deti „kulakov“ nemohli študovať na školách, neskôr zadržiavanie gazdov, pričom ich často vytiahli aj v noci z postelí a držali do rána, kým nepodpíšu odovzdanie majetkov do spoločného hospodárenia.

Vyrúbali im kontingenty. Z každej kravy musel gazda odovzdať každučké ráno 5 litrov mlieka a raz týždenne aj určený objem masla. Z prasiat po zabíjačke museli odovzdávať kožu (štát ju potom používal na výrobu topánok) a vedro masti. Na chov svíň musel mať gazda najskôr povolenie, ktoré mu však nezaručovalo, že zvieratá bude môcť aj zabiť a zjesť. Na každú zakáľačku musel mať iné povolenie, ktoré gazdom nechceli vydávať. Ak urobil zabíjačku bez povolenia, hrozilo mu až vezenie. Kontingenty sa týkali aj povinného odovzdávania vajec, obilnín a zemiakov, pričom štát vzal skoro všetko. Ak bol slabší rok a gazdovia kontingenty neodovzdali v požadovanej miere, museli ich hodnotu štátu vyplatiť. Ak tak neurobili, boli odvlečení na nútené práce v kameňolome, kde danú hodnotu museli odpracovať.

Samozrejme, vstup do JRD ako prví podpísali tí, čo nevlastnili takmer žiadnu pôdu alebo len minimum, ktoré nestačilo na ich obživu. Bohatší gazdovia sa spojili, na čo doplatili zadržaním, pričom každého vypočúvali niekoľko nocí oddelene a všetkým tvrdili, že ostatní už podpísali. Tak vstúpil do družstva prvý z bohatších gazdov. Keď prišiel domov a zistil, že ho oklamali a ostatí agitovaniu odolali, prišlo mu zle a skončil v nemocnici. Posledný z gazdov, ktorý dlhodobo odolával, mal významné zásluhy a vyznamenania ako legionár, ktorý sa počas I. svetovej vojny pričinil o vznik Československa., čo ho čiastočne spoločensky aj úradne chránilo. Nakoniec nepomohlo ani to. Raz, keď prišiel domov, zistil, že mu odviedli kone, kravy, svine, ešte aj sliepky. Na jeho polia ho už nevpustili.

JRD v Letanovciach nakoniec založili 21. septembra 1957, teda pomerne neskoro, keď už družstvá boli v takmer každej slovenskej obci.

Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 6663