login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rieka Torysa

@ :: Okolie ::     Jul 23 2012, 14:51 (UTC+0)

Torysa v èase predjaria pri obci Krá¾ovce


Rieka Torysa pramení v Levočských vrchoch pri obci Torysky v okrese Levoča v Prešovskom samosprávnom kraji. Ústí do rieky Hornád medzi obcami Nižná Hutka a Nižná Myšľa v okrese Košice-okolie v Košickom samosprávnom kraji. Územie sútoku sa ľudovo nazýva aj ústím troch riek, pretože na malej ploche sa spájajú rieky Hornád, Torysa a Olšava.

Celková dåžka toku je 129 kilometrov, na území Košického samosprávneho kraja preteká južným smerom. Prechádza cez alebo okolo obcí Ploské, Kráľovce, Vajkovce, Beniakovce, Hrašovík, Košické Olšany, ďalej Košice obchádza z východu cez a popri obciach Sady nad Torysou, Košická Polianka, Vyšná Hutka a Nižná Hutka. Po celej svojej dåžke odvodňuje územie o rozlohe 1350 štvorcových kilometrov, z čoho je asi 30 percent zalesnených.

Do Torysy sa vlieva viacero potokov, avšak žiadna rieka.

Ida a turizmus

Z hľadiska turizmu rieka Torysa veľa príležitostí na prírodné kúpenie neposkytuje. Jej využitie je možné najmä z hľadiska splavovania a rybárčenia.

Torysa je splavná v dåžke 91 kilometrov, a to už od mesta Lipany až po sútok s Hornádom. Početné meandre sa nachádzajú najmä v Prešovskom samosprávnom kraji od Drienova po Seniakovce. Počas splavu je v tichých častiach možné pozorovať vysoký počet druhov vodného vtáctva. Rýchlosť toku je podľa množstva vody 5 až 7 kilometrov za hodinu.

Z rybárskeho hľadiska je Torysa od prameňa až po sútok rozdelená na 7 rybárskych revírov, z ktorých sú 4 pstruhové a 3 kaprové. Samozrejme, pstruhové revíry sú bližšie k prameňu. Pre pstruhové revíry je typický pstruh potočný, v nižšej časti rieky prevládajú najmä jalce a podustvy.


Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.