login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Letanovce: Kartuziánsky most

@ :: SpisskaNovaVes - Okolie ::     Aug 06 2012, 15:09 (UTC+0)

.


Letanovce, okres Spišská Nová Ves: Jediný kamenný most, ktorý sa klenie nad Hornádom v oblasti Slovenského raja je kartuziánsky most. Nachádza sa v oblasti Letanovský mlyn medzi vrchmi Majerská a Čertova sihoť. Cez most prechádza červená turistická značka vedúca z Letanoviec na Kláštorisko a modrá turistická značka, ktorá smeruje z Podlesku cez Prielom Hornádu pod Tomášovský výhľad.

História pamiatky

Súčasný kartuziánsky most nie je pôvodný, ktorý tu kartuziáni postavili údajne v 15. storočí. Pôvodný most síce päť storočí prežil, ale osudnou sa mu stala II. svetová vojna. Bolo to 13. októbra 1944, keď sa Nemci rozhodli dobyť Kláštorisko, kde sídlila jedna z partizánskych skupín. Kláštorisko aj dobyli, tamojšiu chatu vypálili a zajali dvoch partizánov. Nakoniec vyhodili do povetria aj starý kamenný most, aby sťažili prípadné prieniky partizánov do obce.

Po II. svetovej vojne bol na mieste starého kamenného mosta postavený most iný, na výstavbu terajšej presnej kópie stredovekého mosta došlo neskôr.

História cesty

Slovenským rajom prechádza niekoľko starých ciest. Najznámejšími sú Glacká cesta, ktorá zabezpečovala najmä prevoz tovaru medzi hutami pri Stratenej a pri Hrabušciach a Kartuziánska cesta, ktorá slúžila na zásobovanie kartuziánskeho kláštora na Kláštorisku.

Káštor na Kláštorisku, či dobovo na Skale útočisťa – Lapis refigii, patril medzi veľmi významné a vplyvné duchovné miesta. Potvrdením toho faktu je i skutočnosť, že i známy Červený kláštor na Dunajci, vznikol ako ich bratský, de facto pobočka. Na Kláštorisku sa mnísi venovali najmä prepisovaniu kníh, čo bol až do vynálezu kníhtlače (a jej rozšírenia) jediný spôsob šírenia literatúry. Samozrejme, išlo o veľké a honosné náboženské knihy viazané v koži a písané pergamenom. Hodnota takejto dobre urobenej knihy sa v stredoveku rovnala aj hodnote domu.

Kartuzáni sídlili na Kláštorisku od roku 1307, keď ich tu vyslala Spišská kapitula. Odvtedy až do roku 1543 bol kláštor trikrát dobytý a vypálený, z toho dvakrát bratríkmi a naposledy lúpežným rytierom a kapitánom muránskeho hradu Matejom Bašom. Ešte v tom istom roku na príkaz Spišskej kapituly kláštor zbúrali a Kartuziánska cesta stratila zmysel. Po dlhý čas ako jediná pamiatka na ňu bol práve kamenný most.


Slavomír Szabó

Použitá literatúra:

- Jozef A. Vronč: Letanovce, môj rodný kraj
- Karol Hric a kolektív: Slovenský raj – turistický sprievodca ČSFR




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.