login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slatvina: Kolektivizácia a jej neúspech

@ :: Historické foto ::     Sep 14 2012, 09:11 (UTC+0)

Slatvina, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia pochádza zo šesťdesiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej ženy pri zbere zemiakov. Dialo sa tam na miestom jednotnom roľníckom družstve, ktoré vzniklo za typicky nepriaznivých okolností. Už od konca štyridsiatych rokov obce navštevovali tzv. agitátori, ktorých úlohou bolo presviedčať ľudí, ako dobre sa im bude hospodáriť na spoločných majetkoch. Celé generácie rodín však len šporili a všetky svoje úspory dávali do kupovania pôdy a dobytka. Naraz mali o to prísť a tak nesúhlasili. Prvé družstvo v obci vzniklo už v roku 1955, ale nikto z gazdov doň nevstúpil. Založilo sa na odňatých cirkevných majetkoch a ako ďalší družstevníci sa pridali len tí, ktorí vlastnili len takú malú pôdu, že ich nedokázala uživiť. Toto družstvo malo len šesť členov.

Agitátori začali pritvrdzovať. Niektorých ľudí vyťahovali z ich zamestnaní a odvážali na presviedčanie, chodili do škôl, kde študovali ich deti a tam ich pred ostatnými pranierovali, že sú to deti kulakov, teda nepriateľov socialistického zriadenia. Časté bolo odvádzanie ľudí na rozpravy o družstve aj v noci z ich domovov a vyhrážanie sa, že ich deti nebudú prijaté na žiadne štúdium, prípadne už načaté štúdium neukončia.

V septembri 1959 tu založili nové JRD, ktoré malo už 49 členov. Odolali iba dve gazdovské rodiny. Pretože obec bola „neposlušná“ členom vzali nielen kone, dobytok, ošípané a ovce, ale aj sliepky. Potom chodili do práce na JRD za plat 7 korún za deň, neskôr za 9 korún za deň a zisk ostával družstvu.

Sľuby agitátorov sa nenaplnili. Už v roku 1965 tu zlikvidovali chov sliepok a v roku 1965 spoločné vlastníctvo družstevníkov úplne zrušili a družstvo pripojili k Štátnemu majetku Spišské Vlachy. V roku 1967 v Slatvine dokonca zrušili aj chov oviec, ktorým bola kedysi dedina dostatočne známa.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 4572