login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slatvina: Smutný príbeh z vojny

@ :: Historické foto ::     Sep 14 2012, 09:17 (UTC+0)

Slatvina, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia pochádza zo začiatku štyridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej chlapcov a dievčatá zo Slatviny. Slatvina je podhorská obec, v ktorej nebývajú Rómovia. Kedysi tu však žili a dievča uprostred je Rómka, ktorej osud sa vpísal do histórie dediny.

Rómovia Kulejovci žili v danom čase v samostatnom drevenom dome s kováčskou vyhňou neďaleko dediny. Ján Kulej bol kováčom a jeho žena Johana plietla konopné laná na predaj. Okrem toho to boli známi pomocníci pri zabíjačkách a vypomáhali si aj príležitostnými prácami na poliach. Mali štyri deti – Joža, Gejzu, Máriu a na fotografii zachytenú Annu.

Podľa spomienok niektorých pamätníkov sa to stalo v roku 1942, podľa iných v roku 1943, keď do dediny prišli Nemci s tým, že berú so sebou najstaršieho Joža, pretože údajne kradol v susednej obci Vojkovce. Mal ísť s nimi bez súdu na nútené práce. Syna sa okamžite zastával otec, matka aj sestra Anna. Gejza a Mária boli ešte malými deťmi. Vznikol z toho incident, takmer sa strieľalo a Nemci nakoniec pre neposlušnosť odviedli všetkých štyroch. Nechali tam len dve osamotené malé deti.

Po skončení II. svetovej vojny sa do Slatviny vrátili len Johana s dcérou Annou. Boli na nútených prácach v Nemecku až do oslobodenia. Len z počutia vraj vedeli, že Ján a Jozef pri nútených prácach zomreli. Ich koliba už bola zbúraná. Johana hľadala svoje deti Gejzu a Máriu. O tie sa starali Rómovia vo Vojkovciach. Išli teda za nimi a viac sa do Slatviny nevrátili.

Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4798