login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slatvina: Ochotnícke divadlo

@ :: Historické foto ::     Oct 10 2012, 13:35 (UTC+0)

Slatvina, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia pochádza z tridsiatych rokov 20. storočia a zobrazuje obyvateľov Slatviny z dedinského naivného divadla. Sú oblečení v kostýmoch podľa potreby stvárnenia jednotlivých postáv konkrétnej divadelnej hry.

Už od vzniku I. ČSR sa začali v takmer všetkých slovenských dedinách zakladať a rozvíjať ochotnícke divadelné súbory. Zvyčajne hrali hry Ferka Urbánka, Jozefa Gregora Tajovského, neskôr Júliusa Barča Ivana i ďalších slovenských autorov, prípadne dramatizovali miestne povesti a ľudové rozprávky. Takmer v každej dedine bol zakladateľom divadla miestny učiteľ a podobne to bolo aj v Slatvine.

Počiatky tunajšieho ochotníckeho divadla sa datujú do dvadsiatych rokov 20. storočia a jeho zakladateľom bol učiteľ J. Petrofčík. Nešlo však o školské divadlo žiakov. Úloha učiteľa sa vnímala v širšom kontexte, okrem iného aj ako šíriteľa kultúry. V divadlách neraz vystupovali aj tri generácie súčasne a vekové rozdiely nehrali veľkú rolu. Ak vezmeme do úvahy, že v drtivej väčšine dedín nebola elektrina a televízia na svoj nástup ešte len čakala, dedinské divadlo bolo okrem tradičných tancovačiek a ľudových rituálov jediným kultúrnym počinom v obci.

Divadelníci zo Slatviny sa však nesústredili len na nacvičovanie už napísaných dramatických hier, ale vytvorili aj vlastné epické pásmo, do ktorého včlenili konkrétne obecné ľudové zvyky a s týmto programom v roku 1937 vystupovali aj v Spišskej Novej Vsi. Keďže Slatvina je koncová podhorská dedina „na konci sveta“, aj jej zvyky boli svojrázne a už na vtedajšiu dobu atypické a atraktívne, takže ich hosťovanie v Spišskej Novej Vsi zožalo nevídaný úspech, ktorý by im mohli aj mnohí dnešní profesionálni herci závidieť. To ale bola iná doba...



Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4579