login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slatvina: Svadobčania

@ :: Historické foto ::     Oct 10 2012, 13:38 (UTC+0)

Slatvina, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia pochádza zo štyridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej svadobčanov. Pokiaľ hľadáte nevestu v bielych šatách, mýlite sa. V mnohých dedinách bývalo zvykom, že sa nevesta vydávala v kroji, ale v čisto bielom aj s bielymi výšivkami. V Slatvine boli na svadbe do bieleho či aspoň svetlého oblečené mladé dievčatá, prípadne mali aspoň bielu zásteru. Mladucha však bola v kroji, ktorý si na túto príležitosť špeciálne ušila a vyzdobila viac, ako bývalo zvykom. Nevestou je teda mladá žena stojaca uprostred.

V štyridsiatych rokoch ešte každá rodina pestovala konope. Keď však išlo o svadobný kroj, látka sa kupovala. Sukňa nevesty bola zvyčajne ušitá z jemného zeleného súkna. Z úplne jemného súkna, ktoré tu nazývali pačolat, si nevesta ušila blúzku a ženích nechal ušiť novú košeľu. Pokiaľ bola rodina chudobnejšia, bývalo zvykom, že aspoň rukávy na blúzke nevesty a košeli ženícha museli byť z pačolatu.

Vesta zvaná lajblik, ktorú mala nevesta, bývala ako na tradičnom kroji, ale ušitá z brokátu a vyšívaná zlatými a striebornými niťami. Na dlhých stuhách vo vlasoch, ktoré tu volali parta, mala nevesta pripevnených viacero ozdôb, ktoré sa tvárili ako zlaté, ale zlato to nebolo. Nakoniec, išlo o síce nie chudobnú, ale predsa len dedinu.

Ženích sa svadbu nešiel v kroji, ale v obleku. Aj ten mal byť podľa možnosti nový, alebo aspoň skoro nový, no košeľu, ktorú mal na sebe, musel mať na verejnosti iba prvý krát.

Pokiaľ si pozriete fotografiu podrobnejšie, uvidíte, že viacero žien má šatky svetlé. Svetlé šatky nosievali mladé dievčatá, ak nebolo dobré počasie a mladé vydaté ženy za každého počasia, ale len pár rokov. Potom už nosili šatky tmavých farieb. Pokiaľ však išli na svadbu, dávali si opäť svetlé šatky, najčastejšie biele. Len vdovy ostávali v čiernych šatkách.


Slavomír Szabó






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.







čitateľov: 4549