login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slatvina: Detský odev a kroje

@ :: Historické foto ::     Oct 10 2012, 13:43 (UTC+0)

Slatvina, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia pochádza niekedy zo začiatku 20. storočia a vidíme na nej chlapcov v typickom slatvinskom kroji. Oblečení sú rovnako, takmer akoby to boli uniformy. Domnievať sa však, že kroje boli pre každú obec uniformné, je mylné. Najmä dievčatá a ženy napriek rovnakým strihom rady prikrášľovali odev rozdielnymi výšivkami. Mužské odevy sa však na seba podobali viac.

V tomto prípade sú to deti a chlapci. Deti hneď po narodení svoje šaty nemali, tradícia kojeneckých košieľok v Slatvine nebola. Hneď ako prišli na svet a okúpali ich, zamotali ich len do veľkej plienky, ktorú tu volali peľucha a okrútili povojníkom. Dieťa bolo pomerne pevne stiahnuté, vonku my nevytàčali ani rúčky, pretože sa verilo, že takého zviazanie má vplyv na dobrú postavu a jej zdravý vývin. Hlavu malo dieťatko v detskom čepčeku, ktorý mu darovali jeho krstní rodičia.

Až keď sa dieťa vedelo posadiť a začalo loziť, dostalo prvú košieľku a na ňu vigan, čo bola v podstate druhá a dlhšia košieľka.

Keď dieťa dovàšilo šesť rokov, ako dar získalo svoj prvý kroj. V prípade Slatviny bol detský kroj rovnaký ako kroj dospelého. Teda ak by v danom čase vznikla rovnaká fotografia s troma dospelými chlapmi, boli by oblečení rovnako.

V lete chodievali deti bosé, skôr na sviatočnejšie chvíle si obúvali krpce a v chladnejšom počasí kapce, tak ako to vidíme na tejto fotografii.

Rovnako ako dovàšenie šiesteho roku bolo sprevádzané rituálom prvého kroja, aj siedme narodeniny mali svoj rituál. U chlapcov to bolo úplne prvé strihanie a strihalo sa vždy veľmi nakrátko s veľkým oblúkom poza uši. Dievčatá do siedmeho roku nosili vlasy rozpustené, alebo stiahnuté do jedného nepleteného vrkoča. Až na narodeniny im uplietli prvé vrkoče, ktoré potom nosievali až do svadby. Po svadbe ako vydaté ženy skrývali vlasy pod čepcom.


Slavomír Szabó







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.








čitateľov: 5494