login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slatvina: Požiare a nešťastia v obci

@ :: Historické foto ::     Oct 11 2012, 12:29 (UTC+0)

Slatvina, okres Spišská Nová Ves: Slatvina ako spišská podhorská obec, ktorá sa až do štyridsiatych rokov skladala predovšetkým z dreveníc so šindľovými strechami, bola často vystavovaná rôznym nebezpečenstvám. Najväčším z nich bývali požiare. Preto bývalo zvykom, že sa v každej drevenici mali vždy poruke jedno vedro s pieskom, jedno vedro s vodou, rebrík a kovový hák na dlhej drevenej tyči. Hák slúžil najmä na strhávanie strechy, ak by pri šírení požiaru začala horieť ako prvá. Záznamy miestnych o požiaroch a iných nešťastiach tu siahajú do 18. storočia.

Pri požiari v roku 1782 zhorela fara, v roku 1850 veľká časť obce včítane domov a stodôl. O rok nato opäť horelo. Chytila sa jedna stodola, z ktorej požiar nezasiahol domy, ale rozšíril sa do lesa a padla mu za obeť jeho veľký časť.

S nástupom I. ČSR vznikali po dedinách hasičské zbory a tak tomu bolo aj v roku 1924. Uverejnená fotografia pochádza z roku 1927. To už rok mali okrem vedier aj svoju prvú striekačku. Bola na ručný pohon a zakúpili ju zo Žiliny od firmy Starek za 20 tisíc korún. Našťastie ju prakticky nepotrebovali, rovnako ako motorové striekačky zakúpené v rokoch 1956 a 1989.

Hasičský zbor bol totiž veľmi aktívny a jeho dôraz na prevenciu mal vynikajúce, vlastne až stopercentné výsledky. K väčšiemu incidentu, z ktorého hrozil oheň, došlo až v apríli 1948 na náboženskej procesii Božieho tela. Jeden z mužov mal za úlohu po skončení sv. omše vystreliť slávnostnú salvu z mažiaru. Vystrelil. Mažiar sa roztrhol, črepina preletela jeho hlavou a na mieste bol màtvy. Požiar však nevznikol.

V súčasnosti už hasičský zbor v Slatvine nepôsobí.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.








čitateľov: 4799