login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Budkovce: „Četnícka stanice“

@ :: Historické foto ::     Nov 06 2012, 14:57 (UTC+0)

Budkovce, okres Michalovce: Táto fotografia vznikla niekedy po roku 1918 a vidíme na nej vtedajšiu policajnú stanicu. V prvých rokoch vzniku I. ČSR tie stanice vznikali v jednotlivých policajných obvodoch. Bývalo zvykom, že im šéfovali Česi. V Budkovciach bola aj väčšina príslušníkov policajného zboru z Čiech. Rovnako to bývalo na celom území Slovenska, kde sa na posty riaditeľov pôšt, železničných staníc a podobne Slovák dostal iba ťažko.

„Četnícka stanice“ v Budkovciach bola súčasťou „Krajinského četníckeho velitelstva pre Slovensko“, konkrétne patrila k obvodu č. 19 Michalovce a michalovskému „okresnému četníckemu veliteství“. Spolu s Budkovcami patrili pod správu tohto obvodu aj dediny Drahňov, Dúbravka, Kopčany, Malé Raškovce, Slavkovce a Sliepkovce.

Zmena nastala až po 14. marci 1939, keď vznikol I. Slovenský štát a Protektorát Čechy a Morava. Česi museli opustiť Slovensko a týkalo sa to predovšetkým tých, ktorí slúžili v armáde a polícii. Už 18. marca z policajnej stanice prepustili všetkých, ktorí sem prišli z Čiech a museli opustiť územie Slovenska. Týkalo sa to, samozrejme, aj vtedajšieho veliteľa stanice Aloisa Netíka. Rovnako boli prepustení aj členovia finančnej stráže českého pôvodu. Pretože policajná stanica nedokázala v oslabení plniť svoje poslanie, pridalo sa k nej desať dobrovoľníkov z Budkoviec. Nakoľko ešte nemali policajný výcvik, vytvorili vlastný „Oddiel obrany štátu“, ktorý miestna polícia akceptovala.


Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Budkovce historické a súčasné (autorský kolektív, vydané 2010)
Almanach Zemplína (autorský kolektív, vydané 1958)



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 4737