login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Budkovce: V časoch Slovenského štátu

@ :: Historické foto ::     Nov 06 2012, 15:01 (UTC+0)

Budkovce, okres Michalovce: Táto fotografia pochádza z roku 1944 a vidíme na nej obyvateľov Budkoviec na bližšie nešpecifikovanej slávnosti. Dedina v tom čase patrila k Slovenskému štátu (na rozdiel od mnohých obcí susedného okresu Trebišov, ktoré v rámci Viedenskej arbitráže pripadli pod Horthyho Maďarsko).

Vznik prvého samostatného Slovenska sa prejavoval aj prepúšťaním a vysťahovaním Čechov, ktorí sa museli vrátiť na územie svojej krajiny – v tom čase Protektorátu Čechy a Morava. Takto bol napríklad hneď po vyhlásení Slovenského štátu v Budkovciach prepustený prednosta poštového úradu Alois Netík, štyri dni po vzniku Slovenského štátu obec opustili aj Česi z "četníckej stanice" a finančnej stráže, čím čiastočne klesla aj jej obranyschopnosť.

I keď južnejšie obce pripadli Horthyho Maďarsku, maďarská expanzia pokračovala a prejavovala sa aj tým, že už jedenásť dní po vzniku Slovenska prekročila maďarská armáda hranice a útoku čelil aj oddiel Stráže obrany štátu z Budkoviec. Presile sa nedokázali ubrániť a v ten istý deň, teda 23. marca 1939 maďarská armáda Budkovce obsadila a vyvesila tam svoju štátnu vlajku a vyhlásila obec za maďarské územie. Pre prejavy odporu uväznili štrnástich miestnych obyvateľov.

Ústup Maďarov nastal, až keď Slovensko stratilo niektoré územia na východe krajiny. Následkom týchto udalostí sa ešte viac mužov hlásilo do Hlinkovej gardy, ktorej pozícia a moc sa v štáte upevňovali a dávali jej možnosť v prípade potreby zasiahnuť proti ďalšej expanzii z juhu. Hlinkova garda sa však viacej zameriavala na tzv. vnútorných nepriateľov a hľadala ľudí, ktorí Maďarom napomáhali, aby ich posudzovali súdy ako nepriateľov Slovenska.


Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Budkovce historické a súčasné (autorský kolektív, vydané 2010)
Almanach Zemplína (autorský kolektív, vydané 1958)

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 4543