login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Budkovce: Domy so slamenou strechou

@ :: Historické foto ::     Nov 06 2012, 15:05 (UTC+0)

Budkovce, okres Michalovce: Táto fotografia vznikla niekedy v prvých desaťročiach 20. storočia a vidíme na nej typické zemplínske domy so slamenou strechou. I keď Budkovce mali v histórii postavenie mesta, architektonicky vždy prevažoval vidiecky charakter. Väčšinu obyvateľov tvorili poľnohospodári a toto boli ich typické domy.

Prechádzajúc jednotlivými regiónmi východného Slovenska nachádzame viacero druhov vidieckych domov, ktoré sa v značnej miere líšia najmä materiálom. Na Spiši či na Gemeri boli pomerne časté drevenice s nie slamenými ale šindľovými strechami, aj to v závislosti od tej – ktorej dediny. Všeobecne platilo, že v obci sa stavalo z toho, čo bolo nablízku po ruke.

Typické pre väčšinu Abova boli váľkové domy, teda domy z ílových nepálených tehál. Kamenné domy stavali zvyčajne len bohatí ľudia. Na Zemplíne okolo Michaloviec sa stavali domy, na ktoré sa rovnako používal íl, avšak neboli to nepálené tehly. Základy kostry takéhoto domu pozostávali z masívnych trámov podobne ako pri dreveniciach. Potom sa predná, zadná a bočné steny doplnili niekoľkými tenšími kolmi a vypletali konármi podobne ako keď robíte košík. Keď bola táto kostra hotová, nanášal sa na ňu po vrstvách íl, až vznikli dostatočne hrubé steny. Po ich zaschnutí sa stavba vybielila vápnom. Podlahu tvorila len udupaná zem.

Domy mávali zvyčajne len pitvor, cez ktorý sa vchádzalo do kuchyne, jednu až dve izby a špajzu. Zaujímavé boli obloky, a to najmä v stredoveku, keď sa tabuľové sklo nevyrábalo, alebo aspoň nebolo dostupné chudobnejším vrstvám. Vtedy sa do okien dávali zvieracie žalúdky. Po zabití zvieraťa sa žalúdok natiahol a zaklincoval na okennom ráme. Potom sa škrabkami vyškrabal až do priesvitna a nechal vyschnúť.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Budkovce historické a súčasné (autorský kolektív, vydané 2010)
Almanach Zemplína (autorský kolektív, vydané 1958)

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5529