login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Budkovce: Mládež v rokoch tridsiatych

@ :: Historické foto ::     Nov 06 2012, 15:08 (UTC+0)

Budkovce, okres Michalovce: Táto fotografia vznikla v roku 1936 a vidíme na nej mládež z obce v ľudových krojoch. V čase I. Československej republiky sa dával veľký dôraz na rozvíjanie spoločenského a kultúrneho života, a to najmä v rámci upevňovania národného povedomia a česko-slovenských vzťahov. Už dva roky po rozpade Rakúsko-Uhorska, teda v roku 1920, v Budkovciach založili miestny odbor Matice slovenskej, ktorý je tu činný dodnes. Súčasťou matičiarskej činnosti bolo zriadenie a prevádzkovanie vlastnej knižnice, aby sa medzi ľudí dostala najmä literatúra slovenských klasikov, ktorá do vzniku štátu nebola vždy a všade dostupná. Čítanie sa propagovalo ako cesta k poznaniu národných koreňov, a to najmä z toho dôvodu, že ešte v časoch monarchie sa trávenie s knihou vnímalo skôr ako panská zábava. V dedine zároveň pôsobilo bábkové divadlo.

Okrem matice a divadelníkov tu v roku 1923 založili spolok Roľnícka beseda, v roku 1925 obnovili hasičský zbor a v roku 1927 vznikla Miestna jednota slovenského roľníckeho dorastu. O štyri roky nato tu založili aj miestnu organizáciu Červeného kríža.

Poslanie roľníckych organizácií a Červeného kríža bolo jasné. V daných rokoch existovali priam priepastné rozdiely medzi mestami a dedinami a tiež medzi Českom a Slovenskom. Práve organizácie tohto druhu šírili predovšetkým osvetu, a to najmä formou odborných prednášok, kde roľníkom radili modernejšie a efektívnejšie obrábanie zeme a pestovanie plodín, ale prednášková činnosť sa týkala aj takých základných vecí ako je hygiena, ošetrovanie chorých pri bežných chorobách či starostlivosť o malé deti. Obľúbené boli najmä kurzy varenia, pretože jedna domácnosť zvyčajne nerobila viac ako desať až dvadsať jedál podľa tradičných miestnych receptov a takto sa domáca ponuka výrazne obohatila.

Úspech v šírení záujmu o čítanie a samovzdelávanie vyvrcholil v roku 1934, keď dedina otvorila vlastnú obecnú knižnica, ktorá tu pôsobí dodnes. V roku 1937 začali aj so stavbou vlastného kultúrneho domu, ktorý dokončili a odovzdali do užívania už o rok.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Budkovce historické a súčasné (autorský kolektív, vydané 2010)
Almanach Zemplína (autorský kolektív, vydané 1958)


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 4526